Logo destemvandordt.nl


Phil Young. (foto: pr)
Phil Young. (foto: pr)

Dordrechts Philharmonisch Orkest pakt uit met zomerconcert

Dordrecht - Op zondag 2 juli zal het Dordrechts Philharmonisch Orkest onder leiding van haar dirigent Jan Gerrit Adema in samenwerking met jeugdorkest Phil Young onder leiding van dirigente Lisette Harms een middag vol muziek verzorgen in de tuin van de Grote Kerk te Dordrecht. Het concert is vrij toegankelijk en start om 13.00.

Phil Young

Het concert opent met de talenten van Phil Young, één van de jeugdorkesten die de Dordtse vereniging rijk is. Phil Young weet het publiek altijd te trakteren op spectaculaire muziek. Deze middag spelen zij onder andere A Musical Fantasy van Ennio Salvare. Dit stuk, wat pas in 2010 werd gecomponeerd in opdracht van Kunstfactor, bevat verschillende muziekstijlen, zoals bij veel musicals ook het geval is. Het stuk opent met een sprankelende ouverture, waarna een vrolijk allegro volgt. Daarna volgt een rustige ballad, om vervolgens af te sluiten met een swingende finale. Naast dit stuk staat er een selectie van nummers uit de musical Mary Poppins op het programma en kunt u genieten van Pavane in Blue en Swinging Saxophones. Daarnaast zullen de muzikanten van Phil Young ook samen met het Grootorkest op het podium verschijnen.

Grootorkest

Ook het Grootorkest heeft een imposant programma  op de planning staan. Een van de werken die aan bod zullen komen is 'Dance of the Jesters', geschreven door de Russische componist Tchaikovsky? voor het ballet 'The Snow Maiden'. Dit ballet is gebaseerd op het Russische sprookje 'Snegourochka'. Snegourochka, het sneeuwmeisje en de dochter van Vader Vorst, wordt verliefd op een mensenjongen, Misgir. Ze wil met hem trouwen, maar hij is al verloofd. Snegourochka wil zijn bruiloft dwarsbomen, maar dat mislukt; ze valt ten prooi aan warmte en smelt. De 'Dance of the Jesters' is een springerige, felle dans die doet denken aan Russische volksliedjes.

Een ander werk op het programma is Klezmer Classics van Johan de Meij. Klezmermuziek wordt origineel gespeeld op de bruiloften en feesten in de Jiddische cultuur. Johan de Meij arrangeerde vijf klassiekers uit het klezmer-repetoire voor harmonieorkest. Het werk start met 'Mazltov', waarna 'Dem Trisker rebn's nign' volgt met een virtuoze sopraansaxsolo. Er volgt een energieke bruiloftsdans; 'Lomir zich iberbetn'. Dit is een speciale dans die gedanst wordt door de ongetrouwde meisjes en jongens op Jiddische bruiloften. Zij raken elkaar niet aan tijdens die dans, maar zijn alleen verbonden door een zakdoek, die zij hoog boven hun hoofd vasthouden. Na dit derde deel volgt het melancholieke vierde deel 'Chosidl', waarna als finale 'Ma yofus' wordt gespeeld. Dit laatste deel is een ode aan de sabbath en u kent het wellicht als 'Hava Nagila'. Klezmer Classics is een fantastisch werk, wat heen en weer springt tussen virtuoze solo's, energieke tutti's en prachtige verstilde momenten.

Reageer als eerste
Meer berichten