Logo destemvandordt.nl


'De bibliotheek naar pand V&D'

Dordrecht - Het is inmiddels anderhalf jaar geleden dat Vroom & Dreesmann in Dordrecht definitief zijn deuren sloot. Afgezien tijdelijke bewoning door een kerstwinkel en de Hema outlet staat het markante pand op het Scheffersplein leeg. "Zonde", vindt Ineke Horst van Stripwinkel Sjors.

"De Voorstraat was de langste winkelstraat van Nederland, nu is het alleen nog maar een lange straat met gaten", zegt Horst. "Het accent van het centrum ligt nu meer richting Statenplein met veel winkelketens die in elke stad hetzelfde zijn. Dat is helemaal niet erg, een beetje vernieuwing is goed. Maar de levendigheid van de hele binnenstad is belangrijk."

Door het bericht dat de stadsbibliotheek binnen enkele jaren moet verhuizen kwam de discussie over het leegstaande warenhuis weer op gang. Het monumentale pand van de bibliotheek op de Groenmarkt zou volgens het college van Dordrecht niet meer voldoen aan de eisen van een moderne bibliotheek.

Horst: "Ik hoorde dat de gemeente het plan had om de bibliotheek naar het oude belastingkantoor te verplaatsen. Dat zou zo jammer zijn, de bibliotheek hoort in de binnenstad. Mensen gaan eventjes naar de 'bieb' en lopen daarna ook nog even in de stad rond. Wanneer de bibliotheek op de Spuiboulevard wordt gevestigd ben je dat winkelpubliek kwijt. Waarom zou je de bibliotheek niet in het oude leegstaande V&D pand plaatsen? Daar past ook makkelijk een theater en een horecavoorziening in. Dat hebben ze in Schiedam, waar de bibliotheek samen met een klein theater en horeca in De Korenbeurs is gehuisvest. Een groot monumentaal pand in het centrum waar altijd iets te doen is, hartstikke leuk. Of als het niet lukt met de bibliotheek maken ze van de V&D een appartementencomplex met op de begane grond winkels, een mooie binnentuin die voor iedereen toegankelijk is en op het dak een restaurant. Er zijn genoeg mogelijkheden."

Er is in ieder geval één obstakel die moet worden overwonnen om de ideeën van Ineke uit te voeren. Het gebouw van V&D is geen bezit van de gemeente maar van vastgoedbedrijf Syntrus Achmea. Volgens Horst moet dat geen probleem zijn voor de gemeente Dordrecht. 'Ze kunnen altijd nog ruilen, het belastingkantoor naar Achmea en de gemeente wordt eigenaar van het V&D pand. Ik kan me niet voorstellen dat er geen oplossing voor kan worden bedacht. Je kan je alleen afvragen of men zich daarvoor wil inzetten.'

Voor het oude belastingkantoor had Ineke Horst overigens ook een invulling in gedachten: "Laten ze daar appartementen voor jongeren van maken. Of misschien kan er een school in, als we studenten in de stad willen moeten er ook opleidingen zijn."

(door Elisa Kuster)

Reageer op dit nieuws 3
Meer berichten