Logo destemvandordt.nl


Martine Huisman. (foto: Caty Groen)
Martine Huisman. (foto: Caty Groen)

Dordtenaar van de Week: Martine Huisman

DORDRECHT - "Laten we beginnen een paar minuten in stilte te lopen." Martine Huisman is natuurcoach. Om te weten wat dat inhoudt, wacht Martine bij de ingang van het Wantijpark waar we starten met een stiltewandeling. Het is raar om naast iemand te lopen die zwijgt. Je hersens maken overuren om gespreksstof te verzamelen die deze ongemakkelijke stilte opheft. Pas als we het Wantijpaviljoen passeren zakt de innerlijke onrust. Tjonge, wat fluiten er veel vogels. En wat zijn er enorm veel schakeringen groen in het park. Nooit op gelet, eigenlijk.

"Er zijn mensen die tijdens een stiltewandeling emotioneel worden van de plotselinge rust", zegt Martine. "De wandelingen die ik met iemand maak zijn heel verschillend. Logisch, want iedereen is anders. Als iemand voor zichzelf iets duidelijk wil hebben, kan zo'n wandeling enorm helpen. Denk aan vragen als de zoektocht naar je eigen talenten, vragen die je jezelf stelt over problemen in je relatie of je werk. Maar ook als je stress hebt, verdriet of ergens onzeker over bent. De redenen zijn teveel om op te noemen."

In beweging

Om mensen zichzelf beter te laten begrijpen, zet Martine haar cliënt letterlijk in beweging. "Het Wantijpark is een prima locatie. Soms wandel ik ook wel bij de Zuidplaat in de Biesbosch. Ik noem mezelf nadrukkelijk natuurcoach en niet wandelcoach. Bij een wandelcoach kun je denken dat je alleen maar kunt deelnemen als je goed kunt lopen. Maar iedereen kan meedoen. Lopen is geen doel op zich. Ik gebruik de natuur om mensen weer in balans te laten komen met zichzelf. De dingen om ons heen kunnen daarbij dienen als metafoor."

'Ik ben geen alternatieve genezer of kruidenvrouwtje'

Aan het einde van een pad houdt ze stil. "Nu gaan we even lopen in mijn tempo." Voetje voor voetje gaan we verder. Het gekke is dat het lijkt of ook alle jachtige gedachten voetje voor voetje gaan werken. Over elkaar tuimelende hersenspinsels komen tot rust. Wat nu alleen nog irriteert is een lawaaiige brommer die voorbijgaat. Het geluid zou een paar minuten geleden misschien niet eens zijn opgevallen. We staan weer even stil. Martine zegt: "Ik wil niet zweverig overkomen of zo. Ik ben geen alternatieve genezer of kruidenvrouwtje. Veel mensen hebben de oplossing van hun probleem in zich, ik leer ze te vertrouwen op hun eigen kracht."

Al van jongs af is Martine geïnteresseerd in het gedrag van mensen. Sinds 1999 werkt ze als praktijkopleider in de kinderopvang en later als docent pedagogisch werk bij twee ROC's. Ook daar hield ze zich bezig met coachen. In 2016 slaagde ze voor het diploma Counsellor, een jaar eerder voor Wandelcoach. Ook groepswandelingen, die overigens niet per se in de natuur hoeven plaatsvinden, kunnen louterend werken; teamuitjes, theatersport, faalangsttraining of kinderfeestjes. Variatie genoeg, dus. En dan zijn er nog de themawandelingen. Voor €7,50 sluit je aan bij een wandeling met een bepaald onderwerp zoals 'stilte', 'loslaten' of 'inspiratie'.

Het uur in het Wantijpark lijkt in vijf minuten voorbij. Wat het meest opviel? Toch wel het montere gefluit van vogels en het ruisen van de bomen. En, ook niet onbelangrijk, de ontdekking dat veel gedachten een stuk minder gewichtig bleken dan het uur ervoor.

Wijsheidsboom

Zaterdag 19 augustus is er een wandeling in het Wantijpark met als thema: de wijsheidsboom. Je gaat creatief aan de slag. Aanvang 10.00 uur. Verzamelen bij de ingang, tekenspullen mee! Via www.emovere-coaching.nl kun je je bij Martine Huisman opgeven.

Reageer als eerste
Meer berichten