Logo destemvandordt.nl


Twee generaties bussen in de Dordtse binnenstad. (foto: Arco van der Lee)
Twee generaties bussen in de Dordtse binnenstad. (foto: Arco van der Lee)

Buslijn 10 vanaf zondag elektrisch

Dordrecht – Buslijn 10 door de binnenstad wordt vanaf zondag gereden met elektrische bussen. Ze zijn woensdagmiddag gepresenteerd.

Vervoerder Arriva heeft de elektrische bussen aangeschaft in overleg met de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht en Gorinchem. Het was bij de presentatie dan ook druk met bestuurders en ambtenaren. De aanschaf loopt vooruit op het doel om in 2025 alleen nog maar met bussen te rijden die geen uitlaatgassen achterlaten.

Trots

Een trotse Arriva-directeur Ivo Schunselaar kon op de stoep voor het Stadskantoor aan de Spuiboulevard twee verschillende bussen presenteren. Voor Dordrecht zijn drie bussen van het type Iveco Zero First aangeschaft. Het is de eerste elektrische bus van deze maat in heel Nederland. De bus heeft 17 zitplaatsen. Daarnaast zijn er enkele staanplaatsen en is er ruimte voor rollators en kinderwagens.

Van de drie bussen worden er steeds twee ingezet op lijn 10. Het derde exemplaar wordt dan opgeladen. Daarvoor heeft Arriva een rooster gemaakt, zodat er steeds twee opgeladen bussen beschikbaar zijn.

Voor de stadslijnen in Gorinchem zijn twee bussen gekocht van het type VDL Citea. Ze rijden alleen tijdens de ochtend- en avondspits op de stadslijnen in Gorinchem. In de tussentijd worden ze opgeladen, zodat er met twee bussen kan worden volstaan.

Reacties

De Dordtse wethouder Rik van der Linden is blij met de nieuwe bussen. In 2011 rustte Arriva de complete vloot in Dordrecht uit met hybride bussen. Nu wordt een nieuwe stap gezet. Omdat de nieuwe bussen lichter zijn, verwacht Van der Linden dat er vanuit de oude binnenstad minder klachten komen over trillingen

Wethouder Kees Boender van de gemeente Molenwaard was ook bij de presentatie van de bussen. 'Een geweldige ontwikkeling', noemde hij de komst van de elektrische bussen. "Ik ben in spannende afwachting wanneer ze in Brandwijk of Ottoland te zien zullen zijn." Misschien biedt de nieuwe concessie voor het busvervoer uitkomst. Daar wordt aan het eind van het jaar over gesproken. Alle bestuurders waren er vol lof over, dat Arriva tegen het einde van de lopende concessie nog enkele elektrische bussen heeft aangeschaft.

Rit

Natuurlijk was ook een rit over de route van lijn 10 onderdeel van de presentatie. Met als hoogtepunt een ontmoeting met een 'oude' hybride bus op het Scheffersplein. De meegereisde fotografen stonden in de rij om de twee generaties naast elkaar op de foto te zetten.

(door Arco van der Lee)

Reageer als eerste
Meer berichten