Logo destemvandordt.nl


Parende kleine roodoogjuffers. (foto: Thomas van der Es)
Parende kleine roodoogjuffers. (foto: Thomas van der Es)

Thomas van der Es: vanaf het water

Dordrecht - De afgelopen week was ik op pad met Vara's Vroege Vogels in de Biesbosch. In de namiddag van één van de draaidagen zijn we op voorverkenning om in de avond (hopelijk) succesvol bevers te vinden. We richten ons op het Slootje van de Beneden-Petrus en de omgeving van de Catherinaplaatjes. Het is onwijs laag water. We varen regelmatig vast. Dat is dan weer goed voor het 'Biesbosch-gevoel'.

Bij de ingang van de Sloot van de Petrus is een mooie windworp te zien van een wilg. De wortelkluit grenst aan het water en bood de afgelopen jaren een stelletje ijsvogels nestgelegenheid. Als we naar binnen varen horen we diverse malen een ijsvogel roepen, maar zoals sommige zullen weten, als je een ijsvogel hoort roepen ben je meestal te laat en moet je genoegen nemen met een blauwe flits.

We zien de flits, maar voor de cameraploeg is het een onmogelijke opgave om de vogel te filmen. Iets gemakkelijker zijn libellen. Tegenwoordig in de kraakheldere kreken volop te vinden.
Doordat de dynamiek is afgenomen werden ook de kreken veel helderder. Voor 1970 was dat wel anders. Toen ging het Biesbosch-water nog 2 meter op en neer door de open verbinding via het Haringvliet en de zee.

Het gevolg was een enorme opmars van viseters die op zicht jagen. IJsvogels en futen bijvoorbeeld! Wat te denken van waterplanten, tegenwoordig zie je grote plakken met drijvende fonteinkruiden en gele plomp. Laag boven het wateroppervlak fladderen 100-den kleine roodoogjuffers. Twintig jaar geleden nog een zeldzaamheid.

Ze zijn best gemakkelijk te herkennen ook. Als je ze beter bekijkt vallen de helderrode ogen op.

In 'standje' tandem vliegen ze boven de planten en zetten ze massaal eitjes af. Een deel veranderd volgend jaar in larve en uiteindelijk in een libel ( of juffer). Een ander deel is weer voer voor vissen als de stekelbaars. Zonder me te generen maak ik er snel een paar foto's van! Het is immers een fraai zomertafereel.

Reageer als eerste
Meer berichten