Logo destemvandordt.nl


VoedselBos kan niet zonder duidelijke regels

Dordrecht - Stichting BuitenZinnig houdt je wekelijks op de hoogte van de ontwikkelingen rond het VoedselBos: 

Bij het plannen van de inrichting van VoedselBos BuitenZinnig is het niet enkel een kwestie van bedenken wat we erin willen laten groeien. Dat is maar een gedeelte van het werk. Het is heel belangrijk om met elkaar vast te stellen wat we er zeker niet in willen en dan gaat het lang niet enkel over gewasse

Een voedselbos heeft in tegenstelling tot een gewoon bos een veel hogere biodiversiteit ( de soortenrijkdom in interactie met elkaar). Het is aan de ene kant zaak deze niet te verstoren, aan de andere kant willen we ook geen mensen weren. Het stelt ons wel voor lastige keuzes; wat doen we bijvoorbeeld met honden? Mogen er honden in het VoedselBos straks, al dan niet loslopend? Een loslopende hond vormt een grote verstoring voor tal van soorten dieren, maar is als huisdier een grote steun en toeverlaat voor menig hondeneigenaar. Simpelweg weren lijkt dan het antwoord niet.

Iets anders om over na te denken zijn kleine kinderen. We zien het VoedselBos als groot educatie project, waarin kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ontdekken en proeven. We leggen echter wel paden aan en hoe spontaan is ontdekken nog als je op de paden dient te blijven? Nog iets is het groot aantal mobiele telefoons en muziekdragers die vooral de moderne jeugd voortdurend bij zich draagt. Kan je als stichting eisen dat mensen hun 'lawaai' makende apparatuur bij de ingang (wellicht in kluisjes) achterlaten vooraleer het bos te betreden, daarmee de rust garanderende?

Al deze kwesties vragen om een beleid. Duidelijk regels, geschoeid op de leest van het wederzijds respect.

Mensen die het bos betreden hebben altijd dingen bij zich die ze weg moeten kunnen gooien: zakdoekjes, pakjes drinken voor de kinderen, sigarettenpeuken enz. Gaan we het bos ontsieren met een vuilnisbak op iedere tien meter of zoeken we een andere oplossing, bijvoorbeeld vuilnisbakken die lijken op bomen of die qua kleur opgaan in de achtergrond? Natuurlijk mag je ervan uitgaan dat mensen zich gedragen en zelf ook met oplossingen komen, maar we moeten wel bepaalde voorzieningen aanleggen. Er dient sowieso een overdekt ruimte te komen voor samenkomst met koffie en thee en een toilet. Een plek waar men de folder door kan lezen en visitekaartjes kan meenemen, een plek met een keuken en tafels en stoelen waar men versnaperingen uit het VoedselBos kan nuttigen. Stromend water, elektriciteit, parkeerplaatsen. Allemaal zaken om aan te denken en niets van dat alles heeft met gewassen te maken. Dat is een heel andere kwestie die we hier later zullen belichten.

Reageer als eerste
Meer berichten