De zwerver Spijkervet. (Foto: Regionaal Archief Dordrecht)
De zwerver Spijkervet. (Foto: Regionaal Archief Dordrecht)

Digitaal zoeken bij Augustijnenhof

Eind augustus start Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof in Dordrecht met de workshops Digitaal zoeken. Met deze workshops leren belangstellenden vaardigheden om gericht te zoeken op het internet. Want daar is behoefte aan, ziet het centrum.

Door Eline Lohman

DORDRECHT - Met de klassikale workshops Digitaal Zoeken leren mensen vaardigheden om gericht te zoeken op het Internet. Afhankelijk van de interesse kunnen geïnteresseerden kiezen welke workshop zij willen bijwonen. Uiteraard mogen ook alle workshops gevolgd worden. De eerste workshops is 'Digitaal zoeken op internet'. Deze workshop is algemeen van aard en tevens geschikt voor mensen die geen historisch onderzoek doen. Mensen leren hoe ze slim kunnen zoeken op het internet met behulp van zoekmachines, zoals Google.

De tweede workshop heet 'Digitaal zoeken in bronnen'. In deze workshop doen deelnemers ervaring op met het zoeken in historische kranten, tijdschriften en boeken, zowel landelijk als specifiek uit Dordrecht. Ze leren hoe ze effectief Dordts fotomateriaal kunt vinden in onder meer de beeldbank van het Regionaal Archief. Ook leren ze digitaal zoeken in de Dordtse adresboeken.

Bij workshop drie wordt van alles geleerd over 'De kunst van het zoeken'. Dat wordt een bijzondere workshop, vertelt Jan Willem Boezeman van het documentatie- en kenniscentrum. "Tijdens de derde workshop gaan we de diepte in met onderzoek naar een zwerver en vagebond die in de 19e eeuw in Dordrecht heeft geleefd. Hoewel hij weinig sporen in het archief heeft achtergelaten, is er toch nog van alles over deze man terug te vinden. Uiteindelijk ontrafelen we dan het leven van deze Dordtse zwerver. Mensen leren op een creatieve manier te zoeken. Ze komen te weten dat je vaak heel wat kunt vinden, ook al lijkt er over een onderwerp niet zoveel bekend te zijn."

Het is de eerste keer dat deze workshopreeks gehouden wordt. Boezeman: "We merken dat bij zowel jongeren als oudere mensen digitaal zoeken niet zo vanzelfsprekend is. Veel mensen vinden het lastig om wat dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen, zoals bij historisch onderzoek. Er zijn veel meer mogelijkheden dan mensen denken. Neem nu stamboomonderzoek. Dat is echt een kunst. Je moet over het algemeen eerst goed nadenken over wat je zoekt en wat je precies wilt bereiken. Vandaag de dag doen veel mensen historisch onderzoek en in het bijzonder stamboomonderzoek. Dat kun je voor het grootste gedeelte digitaal doen. Ook doen veel mensen huizenonderzoek. Die animo is de laatste tien jaar enorm toegenomen. We kwamen op het idee van de workshops doordat we in ons centrum dagelijks mensen zien die vragen hebben over digitaal zoeken. Ze zijn vaak verbaasd als ze meer te weten komen over zoekmogelijkheden."

Iedere bijeenkomst duurt ongeveer twee uur en vindt plaats in het Augustijnenhof. De eerste workshop start op dinsdag 29 augustus. De tweede op 5 september en de derde vindt plaats op 12 september. Een workshop kost 25 euro. Zie ook www.augustijnenhof.nl.

Meer berichten