Logo destemvandordt.nl


Hans Berrevoets is één van de Dordtenaren die probeert een link te leggen tussen de twee jubilea in 2018. (Archieffoto: Piet de Meer)
Hans Berrevoets is één van de Dordtenaren die probeert een link te leggen tussen de twee jubilea in 2018. (Archieffoto: Piet de Meer) (Foto: Piet de Meer)

'Dordtenaar' Cats 400 jaar dichter

Dordrecht – Volgend jaar is er naast het jubileum van de Synode van Dordrecht nog iets te vieren. Het is dan vierhonderd jaar geleden dat Jacob Cats (1577 – 1660) debuteerde als dichter. 'Vadertje Cats' wordt tegenwoordig vooral herinnerd als dichter. Minder bekend is dat hij ook dertien jaar lang raadspensionaris was van Dordrecht. Hij vertrok naar Den Haag om raadspensionaris (hoogste ambtenaar) te worden van Holland en West-Friesland.

Behalve in zijn gedichten leeft de naam van Cats voort in de naam van de woning die hij bij Den Haag liet bouwen: het Catshuis, tegenwoordig ambtswoning van de minister-president.

In Dordrecht was Cats van 1623 tot 1636 pensionaris, de voornaamste adviseur van de stad.


Er is ook een link tussen Cats en de Synode van Dordrecht, die volgend jaar wordt herdacht. Op 27 november 1618 was er in Zeeland een indrukwekkende komeet te zien. Cats vatte dat op als een signaal dat de Synode van Dordrecht van grote betekenis was. Daarin kreeg hij gelijk. De synode gaf de opdracht tot het maken van de Statenvertaling. Die vertaling van de Bijbel werd van grote betekenis voor de Nederlandse taal.

In 1618, het jaar waarin de Dordtse Synode begon, verscheen de eerste dichtbundel van Jacob Cats: 'Sinn – en Minnebeelden en Maechden-plicht'. Cats werd de beroemdste Nederlandse dichter van zijn tijd. In veel huiskamers lagen de Dordtse Statenbijbel en het werk van Cats naast elkaar.

Herdenking


In Zeeland bestaat het plan om de Kunst- en Cultuurroute Midden Walcheren volgend jaar in het teken te stellen van 400 jaar dichter Jacob Cats. Tegelijkertijd wordt in Dordrecht 400 jaar Dordtse Synode herdacht. De gemeente Dordrecht heeft voor het stedelijk themajaar '2018-2019 400 jaar Synode van Dordrecht' zelfs een speciale subsidie in het leven geroepen voor mensen die activiteiten willen organiseren.

Een aantal Dordtenaren heeft de organisatie van de Zeeuwse herdenking benaderd met het verzoek om te overleggen hoe er een verband gelegd kan worden tussen beide herdenkingen. Het Dordtse verzoek is gedaan door ds. Michiel de Zeeuw, gemeenteadviseur Han Bakker en journalist Hans Berrevoets. Ze hebben nog geen reactie ontvangen op hun verzoek.

Voor de Zeeuwen zal de 'Dordtse connectie' van Jacob Cats niet nieuw zijn. Hans Berrevoets hield er in Zeeland al een aantal lezingen over.

Reageer als eerste
Meer berichten