(foto: Anke Meijer)
(foto: Anke Meijer)

Jonge kinderen welkom in Dordrechts Museum

Dordrecht - In het buitenland wordt er al jaren flink mee geëxperimenteerd: tours voor de allerkleinsten in de kunstmusea. In Nederland is er nog geen educatief aanbod voor kinderen onder de drie jaar oud. Eerder lanceerde Kunstfanaatjes een Baby Museum Tour in Den Haag. Nu staat er op 5 en 7 september een Jonge Peuter Museum Tour op stapel voor de kleine kunstfanaatjes vanaf twee jaar oud van de Dordtse kinderopvangorganisatie COKD in het Dordrechts Museum.


Een kunstmuseum bezoeken met jonge kinderen is voor sommige mensen nog even wennen. In de Verenigde Staten Engeland en Duitsland zijn al heel wat culturele instellingen die educatieve programma's aanbieden voor de allerkleinsten. Ook in België wordt er sinds vorig jaar mee geëxperimenteerd. In de Nederlandse kunstmusea is nog geen aanbod. Als deze leeftijdsgroep al in het museum komt, is dat vaak wanneer er een activiteit voor oudere broers of zussen georganiseerd is. De taak van de ouders is dan om de kleintjes in toom te houden: niet laten gillen, huilen, kruipen of rennen tussen de peperdure kunstwerken.
Volgens Brigitte Timmermans en Martine Blijdorp, beide Dordtse moeders, is het nu tijd om aan de allerkleinsten te denken. "Ook jonge peuters kunnen van kunst genieten. Het is een volwaardige doelgroep die serieus genomen moet worden en een warm welkom verdient in het museum."


Jonge kinderen en kunst


Het is belangrijk dat jonge kinderen in aanraking komen met kunst. Op het kinderdagverblijf is veel creatief aanbod: van muziek, tekenen tot knutselen en dansen. Maar het is nog niet vanzelfsprekend om met kleintjes naast de kinderboerderij en de speeltuin als uitje te kiezen voor een kunstmuseum. En dat is jammer, want de doelgroep 0-4 jaar is heel geschikt voor een museumbezoek, zo sluit het aan bij thema's als kleur en vorm en maken kinderen kennis met de begrippen museum, kunst en een schilderij. Het praten over kunst bevordert bovendien de cognitieve en verbale vaardigheden. En bovenal: het is hartstikke leuk!

Museumdirecteur Peter Schoon is blij met het initiatief. "Het museum wil een ontmoetingsplek te zijn waar iederéén, dus ook de allerjongste bezoekers, kunst op zijn eigen manier kan beleven."

Olifantjes


Kunstfanaatjes heeft een leuke en innovatieve rondleiding ontwikkeld voor kinderen vanaf twee jaar oud in het Dordrechts Museum. De peuters worden met liedjes, beweging en voorwerpen meegenomen in de wonderlijke wereld van dierenschilder Aert Schouman in de tentoonstelling "Een Koninklijk Paradijs". Alle zintuigen komen tijdens de tour aan bod: ontdekken en beleven zijn de sleutelwoorden. De pedagogisch medewerkers leren tevens spelenderwijs hoe ze samen met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken.

Stichting Kunstfanaatjes


Op 1 januari 2017 begon Dordtse moeder Brigitte Timmermans het online platform Kunstfanaatjes. Met als motto 'kunst is leuk en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen' heeft de Stichting als doel families en professionals met jonge kinderen te motiveren om een kunstmuseum te bezoeken. Een team van 15 vaste redacteuren reist door heel Nederland om verslag te doen van hun ervaringen in de kunstmusea.

Meer berichten