Logo destemvandordt.nl


Stichting BuitenZinnig zamelt kleding, schoenen en tassen in

Dordrecht - Stichting BuitenZinnig bouwt haar VoedselBos op het grondgebied van Dordrecht. Dit project gaat veel verder dan het simpelweg bewuster omgaan met voedsel. In feite gaat het om een bewustwordingsproces waarin we anders en vooral respectvoller omgaan met onze leefomgeving als ook de medemens. De stichting is in dat licht een grote voorstander van de zogeheten circulaire economie. Het is vaak zonde om producten weg te gooien wanneer wij vinden dat ze oud en versleten zijn of wij simpelweg aan iets anders of iets nieuws toe zijn.

Per jaar gooit elke burger in Nederland een kleine tweehonderd kilo restafval weg. Ook veel voedsel en vooral veel textiel verdwijnt in de vuilnisbak, terwijl vooral textiel zich goed laat recyclen. Hergebruik van kleding scheelt bovendien een enorme hoeveelheid water. De productie van één kilo katoen kost tienduizend liter water. Katoenplantages beslaan grote gebieden op de wereld en hiervoor moest vaak veel bosgebied verdwijnen.

Het is met deze gedachten in het achterhoofd dat stichting BuitenZinnig begonnen is met het inzamelen van kleding, schoenen en tassen. Vaak is kleding, door de ene persoon afgedankt, voor een ander nog zeer wel bruikbaar en draagbaar. Hetzelfde geldt voor tassen en riemen. We leven toch ondertussen in een samenleving die de trends volgt en niets is vluchtiger en grilliger dan de mode. Stichting BuitenZinnig slaat deze decadentie niet langer met lede ogen aan.

Op vrijdagen tussen 10.00 uur en 16.00 uur is er iemand van de stichting aanwezig op het terrein van Jeugddorp, in het blauw-gele gebouw van stichting BuitenZinnig. De grote vlag met het ijsvogellogo maken het vrijwel onmogelijk om ernaast te kijken. Hier kan een ieder zakken kleding, schoenen, riemen en tassen inleveren. En wat echt niet meer of niet meteen gedragen kan worden, gaat naar de opgezette verwerkplaats. Daar wordt kleding gerepareerd of elders verwerkt. Een T-shirt kan nog jaren dienst doen als poetsdoek en textiel kan gebruikt worden in allerlei creatieve workshops. We moeten van het lineaire denken af en het werkelijke nut van zaken als kleding gaan zien.

Stichting BuitenZinnig zamelt ook statiegeldflessen in; ook die zijn op de gestelde plek af te leveren.

Feitelijk boogt de stichting hier op een win-winsituatie, zowel voor zichzelf als voor het milieu. Waterverbruik en afvalproductie gaan achteruit, de CO2-uitstoot wordt minder (doordat er veel minder afval vernietigd hoeft te worden) en met de opbrengst wordt gestalte gegeven aan een voedselbos, dat de dezelfde resultaten kent.

Dus heeft u kleding die u kunt missen? Lever alles in bij stichting BuitenZinnig of neem contact op via info@stichtingbuitenzinnig.nl

Reageer als eerste
Meer berichten