Logo destemvandordt.nl


Nina Meyer.
Nina Meyer.

Dordtenaar van de Week: Nina Meyer

Dordrecht - Een doorzetter als Dordtenaar van de Week. Nina Meyer bewees eerder al heel wat in haar mars te hebben toen ze op haar 21e zwanger raakte en toch een hbo-opleiding ging doen. In haar omgeving dacht niemand dat ze het voor elkaar zou krijgen, maar toch ging ze door. Ze maakte haar 21+ toets en begon aan hbo Pedagogiek. Toen ze in het derde jaar ook nog eens te horen kreeg dat ze de ziekte van Crohn heeft, stortte haar wereld in. "Ik dacht: nu wil niemand me meer hebben."

Maar Nina zou Nina niet zijn als ze niet door zou zetten. Het was alleen niet makkelijk: "Ik moest ermee leren leven dat ik een chronische ziekte heb en ik moest tegelijkertijd omgaan met de teleurstelling. Daarnaast sloegen de meeste medicijnen niet aan waardoor we er heel veel moesten uitproberen. Ik zat zelfs een tijd aan de prednison dus ik had zo'n kop tijdens de opleiding." Nina trekt blaast haar wangen op en moet lachen.

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Bij Nina kwamen ze er eigenlijk nog per toeval achter. "Ik heb twee keer een hele heftige steek gehad in mijn buik en meer heb ik niet echt gemerkt. Ik ging naar de huisarts omdat dat toen veel pijn deed, maar eigenlijk zat ik al te twijfelen of ik wel moest gaan. Toch wilde de huisarts dat ik een echo liet maken en na wat meer onderzoek bleek dat ik de ziekte van Crohn heb."

Als je de 27-jarige Dordtse ziet zitten, zou je niet denken dat ze al zoveel heeft meegemaakt. Toch is dat wel het geval. Haar moeder overleed aan kanker toen Nina jong was en toen Nina zwanger raakte van Gemma, dachten veel mensen dat er niet veel van haar terecht zou komen. "Een docent op de opleiding zei tegen me: 'O, jij bent zo iemand die denkt dat ze hbo er wel even bij kan doen.' Dat deed me zoveel pijn. Want dat was helemaal niet zo." Desondanks zit ze erbij met een brede lach en weet ze van ieder negatief feit iets positiefs te maken. En dat bewijst ze zodra je haar vraagt naar hoe ze het doet:

"Het doel was: werken bij de jeugdbescherming en dat is me gelukt. Dit is wat ik wil doen en ik laat me niet tegenhouden. Ik ben niet mijn ziekte, ik heb een ziekte en de kracht om door te gaan haal ik uit Gemma. Bovendien heb ik een enorme behoefte aan uitdaging dus dat helpt ook wel."

"Mijn ouders zijn ook altijd doorzetters geweest. Ik weet nog dat mijn moeder, voordat ze op 38-jarige leeftijd overleed, zo dun was geworden dat je haar stuitje zag zitten. Toen ik vroeg, mam wat is dat? Zei ze: 'O dat is gewoon een stuitje', alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat je dat zag zitten. Ze wist ook overal iets positiefs van te maken. Wat dat betreft heb ik het levensplezier echt van mijn moeder. En van mijn vader heb ik de discipline."

Toen Nina was bevallen van Gemma, moest ze aan haar moeder denken. "Ik besefte hoe het voor haar als moeder moet zijn geweest. Ik dacht namelijk: wat erg als ik mijn dochter Gemma moet achterlaten als er iets met mij gebeurt. Ik schrok hoe heftig dat voelt."

"Mam, ben je bijna klaar", klinkt vanuit de andere kant van de kamer. "Bijna, ga je straks mee op de foto?", vraagt Nina. De verlegen Gemma ziet dat niet zitten. "Ik heb trouwens fotoboeken gemaakt waarin ik aan het studeren ben met Gemma op mijn arm, wil je die zien?" Ze staat op en pakt een van de vele fotoboeken uit de kast. "Kijk zo zat ik erbij toen ik de 21+ toets nog moest maken."

Reageer als eerste
Meer berichten