Het Leerorkest Drechtsteden. (Foto: Huib Kooyker)
Het Leerorkest Drechtsteden. (Foto: Huib Kooyker) (Foto: Huib Kooyker)

Muziek maken leuk en leerzaam

Stichting Leerorkest Drechtsteden introduceert een innovatieve vorm van muziekeducatie waarbij alle kinderen de kans krijgen om tijdens schooltijd een muziekinstrument te leren bespelen. Met een Leerorkest op school krijgt ieder kind de kans om de positieve effecten van muziek te ervaren. Net zoals ieder kind ook leert lezen en schrijven.

Door Eline Lohman

DORDRECHT - De opzet van Leerorkest Drechtsteden is dat alle kinderen vanaf groep 5 een muziekinstrument leren bespelen door wekelijkse muziekles van professionele muziekdocenten, op school, tijdens schooltijd. Zo vertelt Marco Brand van het Leerorkest Drechtsteden. "Zij leren spelen op de gangbare muziekinstrumenten van het symfonieorkest: viool, altviool, cello, contrabas, harp, dwarsfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, hoorn en slagwerk. Vervolgens gaat het om samenspel, repetities en optredens."

In 2015 kreeg één van de initiatiefnemers, Luciënne van der Lans, landelijke bekendheid door de overhandiging van de in haar atelier gebouwde Amalia-viool, aan onze koningin Maxima, tijdens de viering van Koningsdag in Dordrecht. Toen er sprake was van een schenking van de Amalia-viool aan het instrumentendepot Amsterdam kwam zij in contact met leerorkest oprichter/directeur Marco de Souza. Marco Brand: "Daarmee werd het zaadje gepland. Toen uiteindelijk eind 2016 contact met mij tot stand kwam is alles in een stroomversnelling geraakt. Samen hebben we vorm gegeven aan onze wens muziekles binnen het onderwijs te realiseren."

Het elders in het land beproefde concept naar de Drechtsteden brengen is wat de Dordtse initiatiefnemers heeft gemotiveerd tot het oprichten van Stichting Leerorkest Drechtsteden. Deze is sinds 28 maart van dit jaar actief. 

Het biedt een echte meerwaarde, volgens Marco Brand. "Het is niet alleen heel leuk om te doen, maar ook bewezen goed voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling. Muziek maken, maakt kinderen slim, sociaal én gelukkig. Er komt zoveel bij kijken: concentratie, discipline, doorzetten, zorg dragen voor je eigen muziekinstrument. In een orkest leer je samenwerken en naar elkaar luisteren. Samen optreden zorgt voor onvergetelijke ervaringen. Je competent voelen en trots zijn. Daar groeien kinderen enorm van. Voor veel kinderen is kennismaken met een symfonisch muziekinstrument en klassieke muziek absoluut niet vanzelfsprekend. De drempel naar de muziekschool is vaak hoog, net als de drempel naar een concertzaal. Leerorkest Drechtsteden geeft deze kinderen de kans om spelers te zijn in plaats van buitenstaanders. Daar plukt het zijn of haar hele leven de vruchten van."

De stichting is in Dordrecht op basisschool EBS Eden gestart met een pilot periode van twaalf weken. Deze pilot is inmiddels afgerond met als slotstuk een presentatie in het Energiehuis. Brand: "De kinderen van de groepen 5 en 6 hebben laten zien wat zij hebben geleerd. Het plezier en de trots spatten ervan af. Op de planning staat het door het jaar heen diverse optredens te organiseren." Zie ook www.leerorkestdrechtsteden.nl.

Meer berichten