Logo destemvandordt.nl


Piet de Meer. (foto: Fokko van der Straaten)
Piet de Meer. (foto: Fokko van der Straaten)

Dordtenaar van de Week: Piet de Meer

Dordrecht - Jarenlang was Piet de Meer het gezicht van De Stem van Dordt. Honderden Dordtenaren kwamen dankzij hem onder de aandacht van hun stadgenoten. Piet is ook de uitvinder van De Dordtenaar van de Week. Sinds enige tijd is Piet door ziekte niet meer in staat om voor de krant te werken. Toch wist hij een jaar geleden nog de verkiezing AD/De Dordtenaar van het Jaar te winnen. Hoog tijd dus om hem een keer Dordtenaar van de Week te maken.

Loopbaan

Zoals veel Dordtse journalisten, begon de loopbaan van Piet de Meer bij Philip Elzerman van weekblad Merwesteyn.

"Toen Piet zich meldde op onze redactie, zo rond 1976, dacht ik: tja, wat moet ik daar nu mee?", herinnert Elzerman zich. "Piet kwam namelijk in eerste instantie nou niet direct als een door 'sturm und drang' gedrevene over. Tijdens het sollicitatiegesprek viel mij echter op dat Piet enorm veel verstand bleek te hebben van popmuziek. Hij had een indrukwekkende verzameling (vinyl) platen en kon er heel aanstekelijk en kleurrijk over vertellen."

Popmuziek is nog altijd een liefhebberij (of beter: deskundigheid) van Piet de Meer. Hij bezit een indrukwekkende verzameling singles.

Aanvankelijk schreef Piet de Meer voor de Merwesteyn, later voor Woensdag en uiteindelijk voor De Stem van Dordt.


Iedereen die je spreekt over het werk van Piet, heeft het over zijn manier van interviewen.


"'Piet weet al wat hij wil schrijven. Het lijkt net alsof hij nog even een bevestiging komt halen', is een zin die ik heel vaak hoorde van onze adverteerders", vertelt Timo Pauw.

Kees Thies, die twee maal door Piet is geïnterviewd, dacht aanvankelijk dat er een 'geheim van Piet de Meer' bestond.
"In beide gevallen was hij ongeveer 70 en ik slechts 30 procent van de tijd aan het woord. Ook maakte hij nauwelijks aantekeningen. Toch bleken beide artikelen uiteindelijk uitermate correct, zeer volledig en ook nog eens lekker zeer leesbaar te zijn. Toen ontdekte ik dat er helemaal geen geheim was. Piet had zich gewoon goed voorbereid, heeft verder een uitstekend geheugen en ook nog eens een lekker pennetje. Dat heeft met geheimen niks te maken… da's gewoon een gevalletje vakmanschap", aldus Thies.

Fotograaf Rinie Boon, die nog met Piet op school heeft gezeten: "Piet had altijd een speciale manier van interviewen, waar ik wel eens versteld van stond. Later toen ik het artikel las had hij er een prachtig verhaal van gemaakt."

Enthousiasme


"Als er iets gebeurde in Dordt, moest Piet er meteen bovenop zitten", vertelt collega Emile van de Velde. "Ik zal nooit vergeten dat ik, mijn tandenborstel al in de hand, 's avonds gebeld werd door Piet. 'Er staat een schuurtje in brand! Moeten we dat niet snel plaatsen?'"

Oud-collega Leonie Naaktgeboren. "Zijn enthousiasme voor de journalistiek weet hij zonder enige moeite over te brengen op anderen. Want dat is waar zijn hart ligt: bij de krant en bij zijn geliefde Dordrecht."

Geesken Bloemendal heeft veel contact met Piet de Meer. Vroeger voor de Vereniging Dordrechts Museum, tegenwoordig als buurtgenoot. "Een bezoek van Piet is als een waterval waarmee je informatie geeft en krijgt, waarin je meningen toetst en verdiept, waarin je bewondering voor zijn vakmanschap hebt. Een Dordtenaar om je hoed voor af te nemen."

Stuur een kaartje

Wie Piet en zijn vrouw Elizaveta een kaartje wil sturen, kan dat sturen naar: Steltenpad 7, 3311SL Dordrecht. Ze zijn er erg blij mee.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox