Logo destemvandordt.nl


Margo Boers en haar Dordtse kerstballen. (foto: Arco van der Lee)
Margo Boers en haar Dordtse kerstballen. (foto: Arco van der Lee)

Dordrecht kan de boom in

Dordrecht - Een bericht over Dordtse kerstballen leidde op de facebookpagina van De Stem van Dordt tot een stroom van reacties. Reden om eens langs te gaan bij kunstenares Margo Boers, de maakster van de handbeschilderde kerstballen.

Het is nog maar begin oktober, maar bij Margo Boers in Barendrecht wachten tientallen kerstballen op verzending. Niets bijzonders. Er is net een nog grotere partij de deur uit: 350 delftsblauwe kerstballen voor een congres. "Die moesten binnen drie weken klaar zijn. Dan is het even niet leuk meer", zegt Boers. Maar verder is ze alleen maar blij met de toenemende belangstelling voor haar werk.

Sinds 2009 schildert Margo Boers onder de naam Bonney Bee."Ik heb eigenlijk altijd al geschilderd. Ik zag hoe een tante in Duitsland bloemetjes schilderde op houten doosjes. Toen deed ik dat thuis met de lege Completa-potten van mijn moeder."
Margo Boers schilderde altijd graag landschappen. Waarom ze op kerstballen ging schilderen, weet ze niet meer. "Misschien heb ik dat onbewust in Duitsland opgepikt. Ik heb gevaren op de Rijn,de Main en de Moezel. Daar zie je dat wel meer. Maar toen was ik er nog niet mee bezig."

Aanvankelijk schilderde Margo Boers op kerstballen vooral karakteristieke panden in Barendrecht en Rotterdam. Daarmee trok ze al veel aandacht. Landelijk werd ze vorig jaar bekend door kerstballen met Stadion Feyenoord erop. Dat leidde weer tot contacten met Vlaardingen en Terschelling.

Na een aanvragen om pakhuis Oslo en Villa Augustus op een kerstbal af te beelden, heeft Margo Boers een serie bekende Dordtse gebouwen geschilderd. Op tafel liggen het stadhuis, de Grote Kerk, de Damiatebrug, het Groot Hoofd en een bever uit de Biesbosch. "Dordrecht is, met alle oude gebouwen, een hele leuke stad om te schilderen. Het is een stad waar mensen trots op zijn, dat merk je echt uit de reacties.

De Grote Kerk schildert Margo Boers graag. "Ik ben vroeger stewardess op een schip geweest. Dan kwamen we ook wel in Dordrecht. Dan zag je de Grote Kerk vanaf het water. Zo is het idee voor die kerstbal ontstaan."

Tegenwoordig is Margo Boers vrijwel het hele jaar bezig met het beschilderen van kerstballen. Tussendoor worden er ook nog broodplanken en waxinelichthouders bewerkt.
"De bestellingen gaan het hele jaar door. De maanden juli en augustus zijn wat rustiger, maar nu ben ik weer volop bezig." Ze is met haar collectie te vinden op het WinterFeest in haar woonplaats Barendrecht, maar de Dordtse kerstmarkt slaat ze over. "Daar heb ik gewoon geen tijd voor."

www.bonneybee.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox