Logo destemvandordt.nl


Klassenfoto van de Nederlandsch Hervormde Gemeenteschool nr. 4 aan de Jutfaseweg te Utrecht, 1926. Rechts in beeld hoofdonderwijzer W.G. van de Hulst. (collectie Het Utrechts Archief)
Klassenfoto van de Nederlandsch Hervormde Gemeenteschool nr. 4 aan de Jutfaseweg te Utrecht, 1926. Rechts in beeld hoofdonderwijzer W.G. van de Hulst. (collectie Het Utrechts Archief)

Schrijver W.G. van de Hulst en het onderwijs

Dordrecht - W.G. van de Hulst (1879 – 1963) was hoofdonderwijzer te Utrecht, maar werd vooral beroemd als schrijver van schoolboeken en kinderboeken ('In de Soete Suikerbol'). Op zijn verjaardag, zaterdag 28 oktober, wordt in het Nationaal Onderwijsmuseum een bijeenkomst over Van de Hulst en zijn onderwijswerk georganiseerd. Tijdens deze middag verzorgt Jacques Dane, biograaf van Van de Hulst, twee lezingen en is er een film en een kleine presentatie over leven en werk van Van de Hulst te zien.

W.G. van de Hulst publiceerde veel leer- en leesboeken voor het onderwijs, maar hij schreef ook beschouwende artikelen over onderwijsgeschiedenis, pedagogiek en didactiek die veel minder bekend zijn. Zijn didactische beschouwingen werden in 1944 gebundeld in Het Vertellen en in 1948 publiceerde hij De Boom groeide, over twee eeuwen Nederlands Hervormd onderwijs in Utrecht. Historicus Jacques Dane, biograaf van W.G. van de Hulst, vertelt in zijn lezingen over het belang van deze beschouwingen.

De lezing wordt onderbroken door de vertoning van de NCRV-documentaire 'Herinneringen aan een schoolmeester' uit 1979. In deze documentaire vertelt Van de Hulst over zijn schrijverschap en worden bijvoorbeeld ook illustraties uit 'In de Soete Suikerbol' getoond. Na afloop van de lezing kunnen de bezoekers een kleine presentatie bezichtigen met foto's, objecten en originele afbeeldingen uit onder andere de geschiedenismethode Toen … en nu! (1922 -1924).

Het symposium wordt georganiseerd door de 'Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu', de Maatschap van Erven W.G. van de Hulst sr. en het Nationaal Onderwijsmuseum. Het wordt gehouden op zaterdag 28 oktober van 14.00  tot 17.00 uur. Inschrijven via www.onderwijsmuseum.nl. Deelname kost € 10,- (inclusief twee drankjes), Vrienden van het museum en Museumjaarkaarthouders betalen € 5,-.

Meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl en www.wgvandehulst.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox