Logo destemvandordt.nl


De bladkoning overwintert in Cambodja, Thailand en Maleisië, maar is toch ook bij ons te zien. (foto: Thomas van der Es)
De bladkoning overwintert in Cambodja, Thailand en Maleisië, maar is toch ook bij ons te zien. (foto: Thomas van der Es)

Dappere, verdwaalde 'Blako'

Dordrecht - Vogelaars zullen direct gealarmeerd zijn bij bovengenoemde titel. 'Blako' is namelijk vogelaar-codetaal voor bladkoning. Eén van de meest dappere verdwaalde vogeltjes die we in Nederland kunnen aantreffen. Ik wordt werkelijk waar duizelig als naar de verspreidingskaart van het bladkoninkje kijk. Dit vogeltje van, let op, circa 7 gram heeft zijn broedgebied in oostelijk Siberië liggen en overwinterd normaliter in de tropische regenwouden van Cambodja, Thailand en Maleisië.

De laatste jaren duiken ze regelmatig op in de Biesbosch en stedelijk gebied. Waarschijnlijk heeft er grotendeels mee te maken dat meer oplettende vogelaars het scherpe roepje van de 'blako' herkennen.

Mijn allereerste bladkoninkje zag ik op 31 oktober 2000 in Papendrecht. Ik zat toen in het 3e jaar van mijn Middelbare school periode op de Willem de Zwijger. In sommige aaneengesloten tussenuren trok ik er nog wel eens op uit om vogels te kijken. Een vast rondje was dan via polder Nieuwland ( toen nog geinige snippertjes natuur) richting Slobbengors te fietsen. Vanuit een bosje op de punt van een krib in de Noord hoor ik een scherp "TSJIE-oeWIET!" Toen ik met mijn verrekijker richting het geluid ging zag ik een heel klein goudgeel zangvogeltje. Opvallend waren de gele wenkbrauwstreepjes boven het oog en de scherpe gele streepjes op de vleugel. Wat een pracht!

De tijd vergetende kom ik vervolgens met een 'te laat' briefje de school binnen. Mijn verhaal kon ik met niemand delen en de lerares Engels keek me raar aan toen ik met glimlach op mijn gezicht mijn plaats opzocht. Een bladkoninkje in Papendrecht, wat een geluk! Als u hem ooit gaat zien, weet u waarom. Dapper, kleurrijk en leuk om te ontdekken!

Tegenwoordig zie ik ze jaarlijks. Vooral aan de kust, maar soms in de Biesbosch en in Dordrecht. De afgelopen dagen zagen 'collega' vogelliefhebbers bladkoninkjes op de Tongplaat, in Dubbeldam en bij Kinderdijk. Het is er weer tijd voor, dus let allen op die dappere verdwaalde 'Blako' .

(door Thomas van der Es)

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox