Logo destemvandordt.nl


Werk van Marja de Lange (links) en ds. Michiel de Zeeuw.
Werk van Marja de Lange (links) en ds. Michiel de Zeeuw.

Marja de Lange herwint in schilderijen haar Joodse identiteit

DORDRECHT - De verdere herontdekking van bijna driehonderd jaar lange joodse geschiedenis in en met Dordrecht wordt mee op weg geholpen door een expositie van 22 schilderijen van Joodse kunstenares Marja de Lange - Nieuwenhuijse. In het werk - dat in de Wilhelminakerk is te zien - laat de vorig jaar overleden kunstenares haar eigen zoektocht en terugkeer ontdekken naar haar Joodse identiteit.

Ds. Michiel de Zeeuw opende zaterdag 7 oktober de expositie in de Wilhelminakerk door te wijzen op troost en perspectief die altijd voelbaar zijn in het vaak kleurrijk werk van Marja de Lange - Nieuwenhuijse (1938-2016).

De expositie, die door de kunstcommissie van de kerk is voorbereid, komt niet op een toevallig tijdstip.

De schilderijen van Marja de Lange zijn op zaterdagen en zondagen te zien in de kerk tot en met zondag 12 november. Die dag zal in Dordrecht op veel plaatsen en in kerken stil worden gestaan bij hoe 75 jaar geleden de grote groep Joodse inwoners werd weggevoerd. Er is die dag een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk, waarvoor het Platform van Dordtse kerken het initiatief heeft genomen.

Visioen

Volgens de predikant spoort het werk van Marja de Lange mensen anno 2017 juist aan om opnieuw na te denken over het visioen achter de Davidster. Vier schilderijen verbeelden dat Joodse symbool in de ronde kerk op een indringende wijze. In de tweede wereldoorlog moesten Joodse Dordtenaren dat symbool dragen waardoor zij apart werden gezet door de Duitse bezetters en uiteindelijk werden afgevoerd naar vernietigingskampen. "Een verwonding, een misdaad", aldus ds. De Zeeuw.

Hij noemt nadrukkelijk de Davidsster nu een uitdagend vergezicht van een koninklijk bestaan in een wereld waarin het vaak zo armzalig en beschadigend onder mensen toegaat. Een beeld van een dergelijk perspectief gaf Marja de Lange toen zij in het verleden de voorpagina maakte van de NCRV-gids.
De verbeelding 'Hoop' is door haar ook verbeeld in een schilderij dat een vaste prominente plek heeft in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Dat werd daar door Koningin Beatrix enkele jaren geleden in tegenwoordigheid van de kunstenares onthuld.
Ook de landelijke Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft haar verhaal en haar werk betrokken in de opbouw van een dialoog met vertegenwoordigers van de Joodse wereld in Nederland. Een aantal boeken die zij in samenwerking met predikanten maakte, getuigen daar nog van.

Identiteit

Marja de Lange, die vanuit Schouwen-Duiveland vooral in Zeeland een bekende kunstenares is geworden, moest ook stap voor stap haar eigen Joodse identiteit herwinnen. De Zeeuw: "Marja de Lange had joodse wortels, maar die bleven lang verborgen in haar familie." Ze groeide op in een orthodox-christelijk milieu en er werd thuis niet of nauwelijks gesproken over haar joods-sefardische afkomst, van moederszijde. Daar zullen de oorlog en de gevolgen van die oorlog voor haar ouders belangrijke oorzaken in zijn geweest. Pas veel later in haar leven is ze gaan ontdekken wat dat betekende voor haar eigen identiteit en manier van geloven en leven. "Schilderijen zijn vaak verkenningen van die kant van haar bestaan, de bedekking werd er af gehaald, het werd ont-dekt", aldus ds. De Zeeuw.

Het is treffend te zien dat zij ook is geïnspireerd door de wereldberoemde Joodse kunstenaar Marc Chagall.

Wanneer te zien?

De expositie is  tot en met 12 november alle zondagen voor en na de kerkdiensten (van 10.00 uur) te bezichtigen in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41.

Daarnaast is de expositie te bezichtigen op de zaterdagen 14 en 21 oktober en op 4 en 11 november tussen 14.00 u. en 16.00 u. in de kerk.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox