Logo destemvandordt.nl


Patrick Asmawidjaja doet een try-out voor een cursus permacultuur/voedselbossen. (foto: Buitenzinnig)
Patrick Asmawidjaja doet een try-out voor een cursus permacultuur/voedselbossen. (foto: Buitenzinnig)

Hoe betaal je een voedselbos?

Dordrecht - Een kant die we tot nu toe nog niet echt belicht hebben wat betreft VoedselBos BuitenZinnig, is de financiële kant. Naast een hoofdsponsor en afspraken met de gemeente omtrent betalingen en huur van de grond, is het ook goed voor te stellen dat het VoedselBos zelf een bron van inkomsten wordt.

Uiteraard denken we dan aan de verkoop van de vruchten, maar enkel zo denken is veel te eenvoudig. Bovendien: We bouwen geen productiebos, dus lang niet iedereen zal hoeven te betalen voor de opbrengst van het bos. Vrijwilligers leveren bijvoorbeeld diensten en uit barmhartigheid naar de nooddruftige medemens zal er zeker ook een deel aan groenten en fruit geschonken worden.

Als we het over inkomsten hebben dienen we veel breder te denken dat enkel in voedsel.

Een VoedselBos in wording is niet enkel een plek van educatie, maar zeker ook van inspiratie. En Dordrecht is bij uitstek een stad vol kunst en cultuur. Het is daarom zeer wel denkbaar dat er combinaties kunnen ontstaan tussen kunstenaars en VoedselBos BuitenZinnig. Een bos vol beelden, geïnspireerd op de circulaire economie, een bos waar tegen een kleine vergoeding wandelingen worden verzorgd met eetbare wilde planten als thema.
Een voedselbos dat zelf cursussen in de permacultuur gaat verzorgen. Nu reeds is de inzameling en verkoop (nu nog aan een opkoper) van gebruikte kleding en lederwaren gaande. Er worden statiegeldflessen gebracht, er worden pakketten samengesteld die prachtig als relatiegeschenk kunnen dienen voor bedrijven.
Ergens moeten de kosten die nu eenmaal voor de aanleg, de tekening en het, in aanvang vrij intensieve, beheer gemaakt worden, terug worden verdiend. Denken aan de kunstenaarswereld lijkt dan zo gek nog niet en die wereld is heel breed. Schilderijen, niet in een inspiratieloze galerie, maar tussen de bomen, verborgen in de struiklaag. Ga op zoek, laat je verrassen; welk kunstwerk wacht er achter de meidoorns, welk beeld duikt op onder de zwaarbeladen takken van een vlier, welk sieraad vinden we terug tussen kruiden als wijnruit en venkel?

Als we het dan wel over fruit en groenten hebben, zijn er weer andere constructies te bedenken. Wat te denken van zogenaamde 'plukabonnementen' voor verschillende bedragen waarvoor je een aangegeven aantal stuks fruit mag plukken? Uiteraard moet er dan wel een plukreglement geschreven worden, waarin duidelijk de regels staan beschreven met de nodige uitleg. En hoe leuk is het om iemand een plukabonnement te schenken in de vorm van een BuitenZinnig Cadeaubon? Of een vioolconcert in het VoedselBos met aansluitend lekker tafelen op een terras?
Mogelijkheden genoeg om over na te denken!

(door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig)

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox