Logo destemvandordt.nl


Douwe Flier.
Douwe Flier.

Dordtenaar van de Week: Douwe Flier

Dordrecht - Douwe Flier is de man achter Facebookpagina en website Dordt Hartje Stad. Je weet wel: die Facebookpagina met bijna 19.000 volgers. Dagelijks voorziet hij die grote groep met foto's van Dordrecht in vroeger tijden. En met succes, want gemiddeld krijgt hij zo'n vierhonderd likes per foto en dan worden de reacties niet eens meegerekend. Zelf had hij zo'n succes helemaal niet verwacht. "Ik vond het gewoon leuk om prentenkaarten en foto's te verzamelen. Inmiddels krijg ik dagelijks telefoontjes en mailtjes van mensen met vragen en reacties of ze sturen me nieuwe foto's." 

De 70-jarige Dordtenaar is in de binnenstad opgegroeid en heeft 'altijd door de straatjes van de stad gezworven'. Vandaar de passie voor de stad? "Jawel", zegt Douwe meteen. "Ik vond oude foto's en prentenkaarten van Dordt altijd fascinerend. Ik bekijk ze vaak onder een loep en dan zie je hoeveel rust zo'n foto uitstraalt. Geen auto's, geen drukte... geweldig. Ik heb een foto van het Scheffersplein waarop twee mannetjes met de handen op de rug naar het beeld van Ary staan te kijken. Prachtig." Hij doet voor hoe de mannetjes op de foto staan en zegt dan: "Mijn opa was trouwens lantaarnaansteker. Dat vond ik ook altijd al interessant. Het is nu niet meer voor te stellen dat je lantaarns aan moet steken. Ja, vroeger was een mooie tijd hoor. Soms zou ik willen dat ik in die tijd had geleefd. Maar het hier en nu heeft ook wel iets hoor."

Hyves

Douwe zette de eerste foto's op Hyves, maar dat platform draaide om vrienden en niet om volgers. Bovendien kon je maar een maximum aantal vrienden krijgen. De overstap naar Facebook was snel gemaakt.

Eerst had hij nog een persoonlijke pagina, maar toen hij vijfduizend volgers had, moest hij over op een bedrijfspagina. Inmiddels zijn het er dus bijna negentienduizend. En een heleboel van die volgers reageert op zijn berichten. Douwe lacht: "Ik krijg heel vaak reacties van mensen die hun man of vrouw op de locatie van de foto hebben leren kennen. Die mensen zijn dan soms al 45 jaar getrouwd. Dat zijn toch wel de leuke verhalen." Natuurlijk is het niet alleen maar positief, want waar internet en social media is, wordt geklaagd. Die klagers laat hij links liggen tenzij er een nare reactie tussen zit: "Die verwijder ik", zegt hij gedecideerd.

Douwe heeft het behoorlijk druk met zijn website en Facebookpagina Dordt Hartje Stad. En dat blijkt ook als je met hem een wandelingetje maakt. Over iedere hoek heeft hij wel een verhaal. Als we bij De Stroper komen, zegt hij: "Hier heb ik mijn vrouw leren kennen." In zijn jonge jaren was hij dj bij Old Dutch, de discotheek die daar vroeger zat. "Ik was een van de eerste dj's van de stad en mijn vrouw was 16 jaar toen ik haar leerde kennen", gaat Douwe lichtelijk trots verder. "Er zitten dus goede herinneringen aan deze plek."

Doorslaan

Ondertussen ontvangt de Dordtenaar nog regelmatig prentenkaarten. "Mensen sturen ze gewoon naar me op via Facebook, e-mail of per post. Op een gegeven moment heb je er een hoop dubbel natuurlijk en je kunt niet alles bewaren. Mijn vrouw vraagt zich af en toe af of ik niet doorsla in al die foto's verzamelen. Maar ja ach", hij haalt zijn schouders op. "Misschien wel... maar ja, het zit nou eenmaal in mijn hoofd en het gaat er niet meer uit."

Hoeveel volgers Dordt Hartje Stad er nog bij gaat krijgen, weet Douwe niet. "Ik ben bang dat er wel een plafond is waar ik nu bijna ben. Maar we gaan het zien. Ik heb er in ieder geval nog steeds plezier in."

(door Karlijn Goorts)

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox