Foto: Gouden Dagen

Feest voor ouderen in de Crabbehoeve

Dordrecht - In buurthuis Crabbehoeve is het donderdag 2 november feest. Ouderen en andere belangstellenden uit de wijk zijn uitgenodigd bij dit feest van Aafje Welzijn Drechtsteden. Deze organisatie is de honderdste deelnemer van Gouden Dagen.

Wethouder Karin Lambrechts (Zorg & Welzijn) komt op bezoek en laat een wens van een van de gasten in vervulling gaan. Uiteraard staan de ouderen van de wijk Crabbehof centraal tijdens de heugelijke middag die mogelijk wordt gemaakt door zorginstelling Aafje.

Kwaliteit van leven verbeteren

Samen is niet alleen. Dat is het credo van Gouden Dagen. De stichting is op lokaal niveau actief en richt zich op alle gemeenten van Nederland. Doel is om – samen met vrijwilligers – de kwaliteit van leven van zelfstandig wonende ouderen te verbeteren.

Wens uit wensboom

"We hebben allemaal iemand nodig die luistert, een kopje koffie meedrinkt, meegaat naar het museum of gezelschap houdt tijdens een wandelingetje", zegt Jan Romme, directeur van Gouden Dagen en als gastheer aanwezig op het feest in de Crabbehoeve. "We gaan een wens uit de wensboom trekken, er is lekker eten en drinken. We gaan hossen op muziek en een leuke quiz spelen. Ik hoop dat de gasten allemaal in het goud gekleed zijn. Het wordt een fantastische middag!"

Structureel sociaal contact

Het blijft niet bij deze ene feestmiddag. Regelmatig zijn ouderen uit de wijk welkom op de Crabbehoeve om samen koffie te drinken of een praatje te maken. ,,Structureel sociaal contact kan het leven van mensen veranderen, weer echt mooier maken”, aldus Romme.

Opbloeien

Fyetta Damwijk van Aafje is nauw betrokken bij het welzijn van ouderen in Dordrecht. Ze is specialist op het gebied van eenzaamheid. "Alleen zijn doet fysiek pijn", weet ze uit ervaring. Door haar werk komt ze al jaren bij ouderen thuis. Ze ziet wat eenzaamheid met een mens kan doen. En belangrijker; ze ziet ouderen opbloeien als ze toch weer onder de mensen komen.

Over de drempel helpen

Damwijk: "Eenzaamheid is een gevoel. De kunst is om dat gevoel te doorbreken. Op huisbezoeken bekijken we wat er aan de hand is. Is er behoefte aan een maatje of kunnen we op een andere manier helpen. Dat Gouden Dagen deze mensen probeert te bereiken, is ontzettend belangrijk. Mensen moeten over een drempel geholpen worden. Daarna zijn ze vaak in staat om weer zelf dingen te ondernemen, weer zelfredzaam. Daar doen wij het voor."

Meer berichten