Logo destemvandordt.nl


Wat opvalt is het groot aantal sporen van zoogdieren, vooral reeën en konijnen.
Wat opvalt is het groot aantal sporen van zoogdieren, vooral reeën en konijnen.

Bezoek aan terrein voedselbos BuitenZinnig

Dordrecht - Wat kan het voor kwaad om het beoogde terrein voor VoedselBos BuitenZinnig eens aan een nadere inspectie te gaan onderwerpen? Geen, integendeel, het is zelf heel slim. Met die gedachte togen enkele leden van stichting BuitenZinnig naar de wijk Wilgenwende en onderzochten het terrein nauwgezet.

Wat allereerst opvalt is de aanwezigheid van klei. Aan de hoeveelheid zeeschelpen te zien, die in de opgegraven grond naar boven zijn gekomen, is hier sprake van zeeklei. Dit wordt nog eens bevestigd door een oude krabbenschaar die in de modderige bodem gevonden wordt. De aanwezigheid van zeeklei is een geschenk uit de hemel; zeeklei is zeer vruchtbaar en bevat naast mineralen veel kalk; uitstekende voeding voor planten. Al van oudsher vindt er geweldige akkerbouw plaats op akkers van zeeklei.

Wat ook opvalt is het groot aantal sporen van zoogdieren, vooral reeën en konijnen. Er zijn ook aardig wat konijnenholen in de zandwallen te vinden. Reeën zijn allang niet meer schuwe bosbewoners; ze hebben zich ontpopt tot ware cultuurvolgers en zij verhogen de waarde van een voedselbos als de populatie niet te groot is. Natuurlijk zullen zij her en der hun plantje mee knabbelen, maar hun aanwezigheid zal mensen naar VoedselBos BuitenZinnig trekken. Bovendien is hun mest welkom voor de gewassen.

Wat overduidelijk is, is de aanwezigheid van wilgen. Werkelijk overal waar je kijkt zie je wilgen en riet. Het gebied is erg nat en bevat veel water, met de nodige bruggetjes en paadjes. De potentie die het gebied heeft al voedselbos, wordt nu ingevuld door wilgen.
Het idee van stichting BuitenZinnig om tijdens de landelijke Burendag wilgenopschot te gaan verwijderen, bleek nog niet zo gek gekozen. Zoals het er nu voorstaat is er echt sprake van 'overkill'. Vooraleer VoedselBos BuitenZinnig een gesloten ecosysteem is dat zichzelf reguleert, zal er nog veel moeten gebeuren en een van de eerste zaken is het verwijderen van het overschot aan wilgen. Dat wordt nog een hele klus, maar hierin schuilt weer een uitdaging.
Dordrecht is overigens welbekend met wilgen; zelfs de belangrijkste rivier, de Merwede, dankt volgens een overlevering haar naam aan de wilg. 'Mer' zou stroom betekenen, terwijl 'wede' de verouderde naam van de wilg is. Wilgenstroom dus. Uiteraard is de wilg welkom, zij moet wel grotendeels het veld ruimen. We willen er immers een voedselbos aanleggen.
En als we ons het hoofd breken over hoe nu verder, dan kauwen we het best op een wilgenblaadje. Het blad bevat immers dezelfde stof als: Aspirine.

(door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig)

Meer berichten
Shopbox