Logo destemvandordt.nl


Bedrijven en maatschappelijke organisaties komen samen met als doel elkaar verder op weg te helpen. (Foto: Privé)
Bedrijven en maatschappelijke organisaties komen samen met als doel elkaar verder op weg te helpen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Eerste editie Beursvloer Dordrecht

Op 13 november organiseert Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen een maatschappelijke beursvloer. Naar landelijk voorbeeld, maar voor het eerst in Dordrecht. Deze dag staat in het teken van ontmoeten, verbinden en bovenal: matches maken.

Door Eline Lohman

DORDRECHT - Bedrijven en maatschappelijke organisaties komen samen met als doel elkaar verder op weg te helpen, vertelt Jan-Dirk Costeris van de stichting over het oorspronkelijk landelijke initiatief dat nu ook in Dordrecht geïntroduceerd wordt. "Verenigingen en andere maatschappelijke organisatie hebben vaak hulpvragen, waar ze niet alleen uitkomen. Tijdens de Beursvloer kunnen ze met die hulpvragen terecht bij tal van bedrijven uit de regio. Of het nu gaat om een muurtje van de kantine verven of een lastig financieel vraagstuk, binnen een paar uur tijd kan er zomaar een match gevonden worden tussen bedrijf en organisatie. Het is een middel om het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen."

Het principe van de Beursvloer, die plaatsvindt van 19.00 tot 22.30 uur bij Ames aan de Mijlweg 33, is gestoeld op een gesloten portemonnee. "Bij een hulpvraag komt altijd een interessante tegenprestatie van de maatschappelijke organisatie. Wanneer een EHBO vereniging bijvoorbeeld een oefenruimte zoekt voor een cursus en deze vindt in een school, dan kan de vereniging bijvoorbeeld in ruil daarvoor de school een EHBO cursus aanbieden. Of: een muziekvereniging heeft lekkage in de repetitieruimte. Een bouwbedrijf komt dit repareren in ruil voor een optreden. Een ander voorbeeld is wanneer een bedrijf meubilair over heeft, een sportkantine blij gemaakt kan worden met deze meubels. Als tegenprestatie krijgen de medewerkers van het bedrijf bijvoorbeeld een sportieve clinic bij de sportvereniging." 

Het voordeel van deze manier van werken is dat bedrijven zo kunnen laten zien dat ze maatschappelijk bezig zijn. "Want dat is vaak een wens van bedrijven: ze willen iets voor de maatschappij doen, maar weten soms niet zo goed wat. Nu zijn er concrete hulpvragen. En voor de initiatieven geldt dat ze op deze manier heel laagdrempelig in contact kunnen komen met het bedrijfsleven."

Dat was eerst wel anders, zegt Jan-Dirk. "Eerder vroegen instellingen om geld, maar via de Beursvloer Dordrecht worden duurzame relaties opgebouwd. We hebben al tientallen inschrijvingen, vooral van initiatieven. Iedereen is heel enthousiast. Het is de bedoeling dat we dit evenement jaarlijks gaan houden." De burgemeester opent de Beursvloer Dordrecht op 13 november. Kijk voor meer informatie op de website stichtingmbodordrecht.nl/beursvloer. Daarop is ook informatie te vinden over het aanmelden van bedrijven en initiatieven.
 

Meer berichten
Shopbox