Logo destemvandordt.nl


Profvoetballer Terence Groothusen in actie. (Foto: Erwin Spek)
Profvoetballer Terence Groothusen in actie. (Foto: Erwin Spek) (Foto: Erwin Spek)

Profvoetballers leren via virtuele klas

Bij HBO Drechtsteden kunnen profvoetballers een opleiding volgen via een virtuele klas. Een goede zet, volgens de Dordtse opleider, zeker omdat voetballers zo na hun spelerscarrière door kunnen pakken.

Door Eline Lohman

DORDRECHT – De opleiding heet Topsportmanagement en Ondernemerschap. Profvoetballers leren vaardigheden en theoretische kennis die ze nodig hebben als manager. Met praktische lessen bereiden ze zich voor op een loopbaan ná hun carrière als topsporter, vertelt Sjoerd Wiersma van HBO Drechtsteden.

"Tien jaar geleden kwam via de vakvereniging voor contractspelers de vraag binnen of het mogelijk is om profvoetballers een studie te laten volgens tijdens hun carrière. Vroeger ging je na je voetbalcarrière bijvoorbeeld een winkel beginnen, iets heel anders. Maar tegenwoordig zijn voetballers vaak wat hoger opgeleid en denken ze echt na over een vervolgcarrière."

Met de opleiding van HBO Drechtsteden kunnen voetballers naast hun werk of sport leren. De opleiding past helemaal binnen het schema van voetballers. Sjoerd: "Een heel groot percentage zal financieel gezien nog iets moeten doen na de voetbalcarrière. Om daarna aan de slag te kunnen gaan, moet je een gedegen opleiding hebben. Het unieke is dat ze dat kunnen doen in een virtuele klas. Via een soort Skype verbinding krijgen ze les van een docent, die thuis zit en veelal zzp'er is. Op deze manier wordt er contact gelegd met studenten in heel Europa en zelfs in Australië. Ze krijgen daadwerkelijk les. Het grote voordeel is dat je overal en altijd kunt leren, ook omdat alle lessen opgenomen worden. Later kun je dus lessen terugkijken mocht je bijvoorbeeld als voetballer een training of evenement hebben. Zo hoeven ze niets te missen."

15 tot 20 profvoetballers volgen jaarlijks de opleiding van HBO Drechtsteden. Dat zijn jongere voetballers, die nu al aan later denken, evenals oudere voetballers, die aan het eind van hun carrière staan en daarna graag verder willen. "Het is heel leuk om te zien dat de opleiding een succes is. Neem nu de commercieel directeur van PEC Zwolle. Die heeft bij ons de opleiding gevolgd. Hetzelfde geldt voor de algemeen directeur van RKC Waalwijk. En een van de spelers van FC Dordrecht is dit jaar begonnen met de opleiding bij ons. Heel verstandig dat deze mensen de keuze maken om zichzelf nog tijdens hun carrière bij te spijkeren, want je weet het maar nooit in de voetbalwereld. Het kan zo voorbij zijn."

HBO Drechtsteden heeft een samenwerking met spelersvakbond VVCS. Na deze opleiding kunnen de studenten aan het werk als manager bij een betaald voetbal organisatie of in een andere topsportorganisatie. Maar ook in andere zakelijke branches en bij non-profitorganisaties zoals de zorg en het onderwijs, is er behoefte aan mensen met kennis en vaardigheden. Ook kunnen ze zelfstandig ondernemer worden. Zie www.hbodrechtsteden.nl. 
 

Meer berichten




Shopbox