Logo destemvandordt.nl


United by Music is doorlopend op zoek naar nieuwe talenten. (Foto: Privé)
United by Music is doorlopend op zoek naar nieuwe talenten. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Artiesten worden echte sterren'

United by Music uit Sliedrecht geeft muzikaal getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans om op te treden. Het doel is om aansluiting van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. 

Door Eline Lohman

DORDRECHT - United by Music heeft bands die over de hele wereld optreden. Met groot enthousiasme brengen de artiesten verschillende nummers in de blues- en swingstijl gecombineerd met boogiewoogie. Het initiatief bestaat inmiddels alweer tien jaar. United by Music is doorlopend op zoek naar nieuwe talenten, zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen op talentontwikkeling. "Ze oefenen om de week met een professionele muziekleraar, leren de artiesten workshops volgen," vertelt Margareth Kamersmans van United by Music. "Zo kunnen de artiesten doen waar ze goed in zijn en daarin nog beter worden. Door middel van audities hebben we inmiddels na 10 jaar drie bands opgebouwd. Er is nog zoveel muzikaal talent onder deze doelgroep. In 2006 werd United by Music officieel opgericht en zijn we gestart met de zoektocht naar talent."

Inmiddels is United by Music uitgegroeid tot een internationaal succes met stichtingen in Nederland, Noorwegen, de Verenigde Staten en straks ook in Roemenië, vertelt Margareth. "De droom is om United by Music in elke gemeenschap te introduceren zodat mensen met een beperking overal ter wereld hun talenten kunnen aantonen. Wij hebben een uniek concept. En nee, wij zijn geen Josti Band, met alle respect, maar onze artiesten bezitten ieder een uniek talent, van puur zang naar basgitaar, piano, harmonica tot aan een combinatie van allen. Improvisatie is lastig maar met onze talenten is alles mogelijk. Ons succes is het concept en hoe verbazingwekkend is het om te zien dat de artiesten groeien en uiteindelijk een echte ster worden."

De bands treden overal op; in de regio maar ook daarbuiten. Margareth: "Het is bijzonder om te zien hoe het leven van onze artiesten is veranderd. Sommigen zeggen letterlijk 'ik heb er een nieuwe familie bij'. United by Music gaat ook verder dan alleen muziek maken voor de lol. We geven de talenten de kans de echt te laten zien wie zij echt zijn en wat zij kunnen. Daardoor worden zij gewaardeerd en dat is voor velen van hen bijzonder, want meestal krijgen ze te horen dat ze niet goed genoeg zijn of dat ze iets niet kunnen. Wij geloven dat iedereen talent bezit en dat iedereen zich verder kan ontwikkelen."

Er liggen al plannen klaar voor het nieuwe jaar. Het is de bedoeling om een stichting in Roemenië op te zetten en verder moet United by Music – dat half november een conferentie over muziek hield in Dordrecht - nog meer naamsbekendheid krijgen, vindt Margareth. "Mensen moeten echt zien wat we doen, het is zo uniek en zo mooi om te zien hoe onze artiesten optreden. Verder houden we in april 2018 weer een benefiet galaweek in Sliedrecht." Zie www.unitedbymusic.nl.

Meer berichten
Shopbox