Logo destemvandordt.nl


De ingang van de Joodse begraafplaats. (foto: pr)
De ingang van de Joodse begraafplaats. (foto: pr)

Herdenking weggevoerde Joodse Dordtenaren

DORDRECHT – Zondag 12 november is het 75 jaar geleden dat meer dan honderd Joodse Dordtenaren werden weggevoerd naar vernietigingskampen. Hier wordt op twee plaatsen bij stilgestaan.

Programma op begraafplaats

Om verleden heden en toekomst met elkaar te verbinden organiseert het NIK (Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap) in samenwerking met de Essenhof een middagprogramma op de begraafplaats.

Dit programma sluit aan bij de bijeenkomst later die dag in de Grote Kerk.

Het programma 'Oude en nieuwe verhalen' vindt vanaf 14.00 uur plaats in de Thuredrith Aula aan de Nassauweg 200.

In een levend tableau worden, door de uitwisseling van herinneringen, een aantal Joodse Dordtenaren van toen, weer tot leven geroepen.

Bijdrage hieraan wordt geleverd door oud Dordtenaar Doris van Huiden die nauw betrokken was bij de Kehilla (gemeente) van Joods Dordrecht. Het geheel wordt ingeleid door Eduard Huisman, werkzaam bij het NIK (Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap).

Na deze bijeenkomst wandelen de bezoekers (ca. 200 meter) naar de nabijgelegen Joodse begraafplaats aan de Nieuweweg, het laatste stukje zichtbaar Joods erfgoed dat er nog is in Dordrecht. Hier kunnen ze kennisnemen van enkele gebruiken rond een Joodse begrafenis en rouw zoals dat volgens de traditie gebruikelijk is.
Ook is er aandacht voor de restauratie van deze monumentale begraafplaats (en vele andere Joodse begraafplaatsen in Nederland) door de vrijwilligers van Boete & Verzoening, vertegenwoordigd door Piet Luijten.


De toegang voor dit programma is gratis, maar aanmelden vooraf is verplicht. Reserveren kan via essenhof@dordrecht.nl of tel. 078 – 770 5281. Mannen en jongens dienen bij het betreden van de Joodse begraafplaats het hoofd te bedekken.

Gedachtenisbijeenkomst in Grote Kerk

De Gedachtenisbijeenkomst op zondagavond 12 november moet recht doen aan de meer dan honderd Joodse Dordtenaren, die 75 jaar geleden werden weggevoerd naar vernietigingskampen. Daarom klinkt 75 jaar later in de Grote Kerk het heilige Joodse Kaddisj-gebed. Daarvoor zullen zeven Joodse kinderen als teken van hoop en licht kaarsen aansteken.

Ds. Paul Wansink vindt dit een sleutelmoment in de Gedachtenis bijeenkomst, die op initiatief van het Platform van Dordtse kerken wordt gehouden. ,,Centraal staat ook de boodschap dat we dit niet meer mogen laten gebeuren. Toen de Joodse Dordtenaren werden weggevoerd, bleef verzet veelal uit. Ook de kerken hebben het er toen bij laten zitten. " De voorganger vindt het daarom van groot historisch belang, dat in zijn kerk - een symbool van Dordrecht - de gedachtenis bijeenkomst mogelijk is. Eveneens Cultureel en religieus erfgoed van Joodse Dordtenaren verdient daarnaast in onze stad een plek".

Een aantal nabestaande heeft inmiddels ook de uitnodiging aanvaard om op zondagavond 12 november aanwezig te zijn. Alhoewel de gebeurtenissen toen voor Dordtenaren en Dordrecht dramatisch waren, willen de organisatoren zich daardoor beslist niet laten verlammen.

Het gedenken is niet bedoeld om het gevoel van schuld te versterken, maar het bewustzijn van verantwoordelijkheid. In het programmaboekje wordt dat omschreven als: ,,Het herdenken van Joodse Dordtenaren kan ons zo helpen te beseffen dat het onze opdracht is onze wereld te bewaren voor het onheil van onder andere antisemitisme en breder discriminatie van bevolkingsgroepen".

Burgemeester A.W. Kolff zal om 19.00 uur, bij de opening van de Gedachtenisbijeenkomst, het woord voeren. Aan het einde van de bijeenkomst zal bij de uitgang worden gecollecteerd voor de Dordtse stichting Stolpersteine, die inmiddels in het centrum van de stad al 86 herdenkingsstenen heeft geplaatst als eerbetoon aan omgebrachte stadgenoten.

Het regionale Ivrietkoor Al Naharot onder leiding van Doron Peper speelt een belangrijke rol in de gedachtenisbijeenkomst. Voorzitter Bertie Rodriguez en dominee Wansink hebben samen de inhoudelijke lijn voor de Gedachtenisbijeenkomst uitgezet. ,,We recht doen aan het Joodse erfgoed want zao verweven was met Dordrecht en de Dordtenaren".
Hannah Verhulst werkt mee als chazzanit (voorzanger) en mezzo-sopraan. De musici zijn Sefanja Severin, Ruzana Tsymbalova en Diana Byazarti, Freek van Diest, Clara Riviere Visier en Cor Ardesch, Bertie Rodrigues spreekt persoonlijke woorden en Edjo Frank draagt een speciaal gedicht voor. Vier klokken zullen voor de dienst luiden om de stad te bepalen bij een unieke bijeenkomst, die de deportatie van november 1942 terug brengt in het heden.
Op de voorpagina van het programmaboekje staat een foto van de voormalige Dordtse Synagoge, die met de Joodse school en het Joodse badhuis beeldbepalend was in de omgeving van de Grote Markt. De kerk opent voor de Gedachtenisbijeenkomst om 18.30 uur de deuren.

Meer berichten
Shopbox