Logo destemvandordt.nl


Jan van Est. (foto: Karlijn Goorts)
Jan van Est. (foto: Karlijn Goorts)

Dordtenaar van de Week: Jan van Est

Dordrecht - Op zijn 14e stond hij voor het eerst op het podium te playbacken en inmiddels heeft hij al verschillende Nederlandse hits gehad. We hebben het natuurlijk over onze eigen Jan van Est. Al 22 jaar is hij bezig met zijn zangcarrière en erg soepel begon het niet want: "De eerste keer live was vals", zegt Jan lachend. "Nee, het was niet zo goed als dat het moest wezen. En dat weet ik omdat ik door de jaren heen ontzettend veel heb moeten leren. Maar goed, mijn vader en moeder waren trots en zij zijn nu nog steeds mijn grootste fans."

Maar als alleen mam en pap fan waren geweest, dan hadden we hier vast niet gezeten. "Nee, het sloeg in het begin ook wel aan, maar dat neemt niet weg dat ik veel heb moeten leren", weet Jan (36). "Het was vroeger soms heel erg vals. En nu ben ik zo kritisch: er mag eigenlijk geen valse noot inzitten." Alsof die perfectie de normaalste zaak van de wereld is, kijkt hij ons aan: "Mensen betalen centjes om naar me te luisteren en dan moet het gewoon goed zijn." Zit er soms toch nog weleens een vals nootje tussen? "Héél weinig." Hij klopt hard op de tafel en lacht: "Afkloppen hoor." Hoe doe je dat? Geen enkele valse noot. "Oefenen, oefenen, oefenen, hard werken en heel veel liedjes maken. Maar ik ben er nog steeds niet hoor. Leren doe je altijd."

Sinds hij op zijn 14e het podium opklom, heeft het hem niet meer losgelaten. Een beginnend artiest was geboren: "Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder het podium", zegt Jan. "Ik sta ook al het grootste gedeelte van mijn leven op het podium. En het is ook echt leuk om te zien dat mensen het naar hun zin hebben. Als jij begint en de handjes gaan omhoog: dat is adrenaline, dat is voer."

Is het niet saai om voor de vijftigste keer Ik wil maar Kijken te zingen? "Ja en nee. Iedereen wil altijd dat liedje horen en als je kijkt wat er gebeurt als de muziek begint. Dan is het echt niet erg. Mensen zingen uit volle borst mee en dat is geweldig."

Op zijn 15e mocht hij zijn eerste single opnemen."Dat was heel spannend. Ik was nog nooit in een studio geweest. En daar stond ik dan alleen in een hokje met een raampje en dan moest ik gaan zingen. Later luisterde ik het terug en ik dacht: ben ik dat? Maar dat went wel hoor, want nu vind ik het niet meer raar."

Heb je bereikt wat je wilde bereiken? "In het begin wilde ik de top van Nederland bereiken, maar dat wil iedereen. Als je aan het voetballen bent, wil je ook Marco van Basten worden. Mijn droom was doorbreken en uiteindelijk heb ik dat wel bereikt. Mensen zingen mijn liedjes mee. Maar nu ben ik wel wat realistischer geworden hoor, want ik heb een supergezinnetje thuis", zegt hij glunderend. "En dat is ontzettend veel waard."

Wat was een hoogtepunt? "Alles wat ik doe vind ik leuk, maar zoiets als Ahoy is wel extra leuk. Dat is een podium waar je als artiest graag wil staan. Ik heb er drie keer gestaan. En dan loop je daar in de coulissen waar eigenlijk alleen maar de groten van Nederland en Europa lopen." Hij lacht:"Loopt Jantje uit Dordt daar, weet je wel. Dat is toch uniek?" Sterf je dan niet van de zenuwen? "Nee hoor, nu niet meer, maar als ik het aan het begin had moeten doen wel. Nu gaat de knop om. Muziek aan en gas erop."

Ben je veel veranderd door de jaren heen? "Nee, ik ben precies dezelfde jongen als vroeger alleen ik heb het geluk dat ik iets kan doen wat ik superleuk vind om te doen en ik kom overal van Groningen tot Maastricht en vaak ook in het buitenland. Soms kom ik in de hitlijsten voorbij, soms op televisie en soms op de radio. Ik haal er echt wel uit wat erin zit. En daarin probeer ik altijd mezelf te zijn."

Meer berichten
Shopbox