Logo destemvandordt.nl


Lucienne van der Lans en Marco Brand van Stichting Leerorkest Drechtsteden. (Foto: Eline Lohman)
Lucienne van der Lans en Marco Brand van Stichting Leerorkest Drechtsteden. (Foto: Eline Lohman)

Instrumentendepot in Dordt

Stichting Leerorkest Drechtsteden is bezig met de realisatie van een nieuw initiatief in Dordt: een instrumentendepot.

DORDRECHT – Lucienne van der Lans en Marco Brand – voorzitter en secretaris van de stichting – zijn het er roerend over eens: een instrumentendepot zou een echte aanwinst zijn voor Dordrecht en omgeving. De twee zorgen er samen met penningmeester Lex van der Hoek voor dat op basisscholen reguliere muzieklessen gegeven worden.

Nu rijden vrijwilligers van de stichting naar Amsterdam om muziekinstrumenten op te halen, maar daar komt binnenkort verandering in. "Aan onze stichting komt een stichting te hangen met als doel het opzetten, inrichten en borgen van een instrumentendepot," vertelt Lucienne. "We zijn nu nog vooral bezig met het zoeken naar een locatie en het spreken met vele partijen die ons kunnen helpen bij de realisatie en uitvoering. De instrumenten moeten onderhouden worden en naar locaties worden gebracht. Het idee is dat, mensen met bijvoorbeeld afstand tot de arbeidsmarkt en MBO stagiaires, begeleid een werkplek in het depot krijgen. Het instrumentendepot krijgt dus ook een belangrijke maatschappelijke functie. Zowel bedrijven als particulieren kunnen instrumenten aan ons doneren."

Dat is al gedaan: er zijn violen en tenorsaxofoons geschonken. Komen er exemplaren binnen die niet zo goed meer van kwaliteit zijn, dan reviseert de stichting deze instrumenten zelf, zodat er vervolgens weer op gespeeld kan worden. Marco: "We kopiëren het format van Amsterdam. Straks gaan we het zuidelijke deel van Nederland voorzien van instrumenten. De instrumenten blijven na aflevering op de scholen zelf, maar we moeten wel een voorraad hebben voor wanneer er meer scholen bij komen die via ons muzieklessen gaan verzorgen. En is er een instrument kapot, dan wordt dat gewisseld voor een goed exemplaar en vervolgens wordt het kapotte instrument gerepareerd. Het depot is dus hard nodig."
 

Niet alleen instrumenten zijn welkom, ook toebehoren als muziekkoffers en –standaards. Maar de belangrijkste zaken moeten nu eerst geregeld worden, zegt Lucienne. "Het vinden van een locatie staat bovenaan ons lijstje, net als gesprekken voeren met partijen. We willen iedereen aan elkaar koppelen, zodat het een Drechtsteden-breed initiatief wordt. We hebben met het Leerorkest Drechtsteden net een pilot achter de rug. In het nieuwe jaar starten de muzieklessen weer, op drie scholen. We hopen dat in de toekomst nog meer scholen muzieklessen in gaan passen in hun rooster. Het is de bedoeling dat het depot volgend jaar geopend wordt."

Meer berichten
Shopbox