Logo destemvandordt.nl


In vier bijeenkomsten gaat het over onder meer kennismaken met de oppaskinderen, positief omgaan met kinderen, verwachtingen van ouders, veiligheid, spelen en ga maar door. (Foto: Privé)
In vier bijeenkomsten gaat het over onder meer kennismaken met de oppaskinderen, positief omgaan met kinderen, verwachtingen van ouders, veiligheid, spelen en ga maar door. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Cursus voor oppasdiploma halen

Jongerenwerk R-newt uit Dordrecht houdt in navolging van een eerste cursus voor het behalen van een oppasdiploma nu een tweede cursus, vanaf 28 november. De cursus duurt vier weken.

Door Eline Lohman

DORDRECHT – "Na het succes van de eerste cursus voor het behalen van een oppasdiploma, met 12 deelnemers, gaan wij deze cursus weer geven," vertelt Martha Mensen van R-newt. "Oppassen bij jonge kinderen, thuis of als bijbaantje – het is iets waar je zomaar in rolt, maar waar heel wat bij komt kijken. Daarom kunnen jongeren vanaf 12 jaar nu weer een oppasdiploma halen. In vier bijeenkomsten gaat het over onder meer kennismaken met de oppaskinderen, positief omgaan met kinderen, verwachtingen van ouders, veiligheid, spelen, eten, bedtijd, wat kun je doen als kinderen niet luisteren en er worden handige tips gegeven.

Er was behoefte aan een cursus over oppassen, zegt Martha. "In de zomervakantie ontmoette ik tijdens de R-Newt zomertour twee meiden. We hadden na de tour nog een keer afgesproken met elkaar bij ons kantoor aan het Vest. Een van de twee meiden was met haar CV bezig en gek op kinderen. Toen ik haar vertelde over de cursus oppasdiploma, leek dat haar superleuk, goed voor haar CV en passend bij haar interesse. Het jongerenwerk van R-Newt zit onder andere ook in Tilburg. Twee Tilburgse collega's van mij hebben deze cursus in Tilburg gegeven. Ik nam contact op met mijn Tilburgse collega en die vertelde mij meer over de cursus. Het leek mij ook goed voor R-Newt Dordrecht. Ik had al twee geïnteresseerde deelnemers – die twee meiden - en zo ging ik mij verdiepen in de cursus. Daarna ging ik de cursus inplannen en promoten voor nog meer deelnemers."

Persoonlijke ervaringen komen bij de cursus ruimschoots aan bod. "Je krijgt meer informatie over oppassen. Ook nemen we tijd om te praten over de ervaringen van andere deelnemers over oppassen en komen persoonlijke ervaringen aan bod waar we van kunnen leren. Je leert in een andere omgeving dan bijvoorbeeld school. De meeste babysitters beginnen met hun oppasbaantje omdat ze kinderen 'wel leuk' vinden en graag wat willen bijverdienen. Sommige jongeren hebben al veelvuldig contact gehad met kinderen, anderen nog nauwelijks. Oppassen is leuk, maar er komt vaak meer bij kijken dan de kinderen in eerste instantie verwachten: wat als een baby maar blijft huilen, een ongelukje gebeurt, twee broertjes ruzie maken of een oppaskindje niet wil luisteren? Deze cursus biedt oppaskinderen handvatten om goed om te gaan met allerlei situaties. Bovendien vinden ouders het fijn als de oppasser wat kennis van zaken heeft, dat geeft vertrouwen."

De cursus start dinsdag 28 november. De data zijn verder dinsdag 5, 12 en 19 december, van 16.30 tot 18.00 uur op de locatie Vest 181 in Dordrecht. Aanmelden of info: martha@r-newt.nl of 0622897986.

Meer berichten
Shopbox