Logo destemvandordt.nl


Prachtige prachtige eikvaren in de Sliedrechtse Biesbosch. (foto: Thomas van der Es)
Prachtige prachtige eikvaren in de Sliedrechtse Biesbosch. (foto: Thomas van der Es)

Thomas van der Es: varen in een ‘griend’

Dordrecht - Sommige stukken Biesbosch zitten duidelijk in de overgang. Voormalige hakgrienden veranderen langzaam in een natuurlijker landschap. Een hakgriend is een soort akker van wilgenbomen. Om de vier jaar werden de knotwilgen in die griend gehakt. Zodoende vormde de stam van uiterlijk en van breedte en groeide op de 'kop' weer nieuwe wilgenstekken.

Grienden worden nog maar beperkt gehakt in de Biesbosch. Er is simpelweg weinig vraag meer naar het buigzame wilgenhout. De grienden 'schieten' door en wilgenbomen blijken krakkemikkig. Oud worden de meeste bomen niet en de keurig bijgehouden wilgenakkers van de vorige eeuw veranderen in een bos met wilgenbomen, open plekken en af en toe een eik of populier.

In de Sliedrechtse Biesbosch ontdekte ik recent een paar fraaie doorgeschoten knotwilgen. Op één van die bomen zagen mijn collega Jacques van der Neut en ik een groen pakket aan langwerpige bladeren. Toen we de boel gingen inspecteren stuitte we op vele prachtige eikvarens.

Wat een fantastisch gezicht!

Varens zijn planten die graag in de schaduw staan in een wat vochtige grond. De grond in dit stukje Biesbosch was echter zo nat, dat de varen de knotwilg 'ingekropen' was omdat die anders zou verzuipen.

Dit fenomeen noemt men Epifyten. Je ziet het bijvoorbeeld veel in jungles en nevelwouden. Ik moest direct denken aan mijn reis van een paar jaar geleden door Costa Rica.

Epifyten zijn organismen die op levende planten groeien zonder hieraan voedsel te onttrekken (in tegenstelling tot parasieten).

Omdat de knotwilgen in de Biesbosch bewerkt zijn geweest hebben ze een wat 'vlakke' bovenkant.  Daardoor blijft daar wat makkelijker organisch materiaal op liggen waarin zaden van andere planten weer kunnen ontkiemen. Soms zien we dus prachtige plantjes in de bomen groeien. In dit geval zelfs eikvarens.

Historie en natuurontwikkeling kwamen in deze boom even heel mooi samen. Typerend voor het Biesboschgebied, wat altijd bezig is met verandering. Juist dat spreekt me zo enorm aan!

Meer berichten
Shopbox