Logo destemvandordt.nl


(foto: Karlijn Goorts)
(foto: Karlijn Goorts)

Dordtenaar van de week: Henk neemt afscheid als Piet

Dordrecht - Een nieuwe krant betekent een nieuwe Dordtenaar van de Week, of moeten we zeggen: Piet van de Week want Henk Nieboer speelt al vijfentwintig jaar Piet op de John F. Kennedyschool. Hij trouwde in zijn rol met Pieterlien, kreeg baby Pietepie, duwde docenten per ongeluk het water in en kwam achterop de motor bij Sinterklaas aan op school. Dit jaar was zijn allerlaatste jaar en er wordt met een groots feest afscheid van hem genomen. Want als Henk stopt, dan stopt Piet natuurlijk ook.

Henk lacht als hij denkt aan al die opgezette toneelstukken voor de kinderen. Voordat hij met pensioen ging, was hij aardrijkskundedocent. Dat in combinatie met al die herinneringen, mondt uit in een gesprek bomvol verhalen. "Ieder jaar maakte we van te voren een video waarop kinderen konden zien in welke situatie Sinterklaas en Piet zich nu weer bevonden. Die video vonden ze dan 'heel toevallig' met wat pepernoten op school. Zo zijn we bijvoorbeeld ooit naar het tennisveld aan de Schenkeldijk gegaan. We kwamen aan met een bootje. Toen twee leraressen die daar tennisten, probeerden om Sinterklaas uit het bootje te halen, heb ik ze als Piet 'per ongeluk' in het water geduwd." Henk schatert. "En als je dan een week later op 5 december op school komt schreeuwen al die kinderen: 'Jij hebt de juffrouw in het water gegooid!' Dat is toch geweldig."

'Als die lach dan toch doorbreekt is dat zó ontwapenend'

Van Sint naar Piet

Henk zat in het bestuur van voetbalclub DFC toen hem en Jan, de secretaris, gevraagd werd of ze Sinterklaas en Piet wildne spelen op de school. "We deden bij DFC natuurlijk al veel aan Sinterklaas. Het grappige is dat ik daar Sinterklaas was en Jan speelde Piet. Voor de school hebben we het omgedraaid. Jan is er op een gegeven moment mee gestopt, maar ik ben er nog mee doorgegaan. Ieder jaar weer werd ik gevraagd. Erg leuk."

Ontwapenend

Over een antwoord op de vraag wat er zo leuk is aan Piet spelen, hoeft hij geen seconde na te denken. "Ik geniet zo van het enthousiasme van die kinderen. Die gezichten, fantastisch. Sommigen vinden het nog een beetje eng, maar als op dat gezichtje dan een lach doorbreekt is dat zó ontwapenend. Ik heb me ook altijd alleen op de kinderen gericht. O ja, wat ik ook weleens doe: ze hebben vaak een versierde stoel voor Sinterklaas. En daar ga ik dan natuurlijk eens lekker opzitten. 'Neeheeee, dat is voor Sinterklaahaaaas', roepen ze dan." Van de vijfentwintig jaar heeft Henk maar een jaar gemist. "Dat was toen mijn vader overleed. Dat was in sinterklaastijd en volgens mij heb ik toen zelfs vanuit het ziekenhuis nog opgebeld dat ik niet kon."

Pieterpie

Dit jaar kwam Piet zoals vanouds op 5 december naar school, maar omdat het zijn laatste jaar is, vertrok hij daarna naar Spanje. Pieterlien, zijn vrouw, had het te druk en bleef in Spanje dit jaar. En dus kwam Piet met zijn dochter Pieterpie, die inmiddels wel een aantal jaren ouder is geworden, naar school. Hoe het er nu volgend jaar zonder hem uit gaat zien, weet Henk niet. "Nee daar bemoei ik me niet meer mee hoor", zegt hij. Henk is even stil en zegt dan: "Nee, het is goed zo. Ik ben bijna 70 jaar. En het is beter dat ik zelf stop dan wanneer zij tegen me moeten zeggen 'Zeg eh, Henk... wordt het niet eens tijd om...' Nee, dat wil ik niet. Ik zeg niet dat het leuk is om te stoppen, maar het is mooi geweest en ik heb het al die jaren met heel veel plezier gedaan."

De Dordtenaar van de Week wordt geschreven door indebuurt Dordrecht. Kijk voor meer informatie op de website: www.indebuurt.nl/dordrecht. 

(door Karlijn Goorts)

Meer berichten
Shopbox