Logo destemvandordt.nl


Dordtenaren promoten Griekenland op Vakantiebeurs

Toen ik vorig jaar een artikel schreef over ene “meester Zorba” uit Dordrecht die al een aantal jaar het Grieks Nationaal Verkeersbureau assisteert op de Vakantiebeurs, kreeg ik een leuke reactie uit een hele verrassende hoek. Wat bleek? Er waren nog meer Dordtenaren in dezelfde hal aanwezig en met hetzelfde doel: `Griekenland promoten`. Ik was heel benieuwd naar hun verhaal. Daarom ging ik op zoek naar mijn nieuwe Dordtse Griekse vrienden. De mensen achter `Griekenland.net `

Door: Ferry Visser

Maar eerst even iets over met mijn eigen VB voorbereiding van de laatste jaren. Dit, omdat u dan een klein beetje een idee krijgt wat `Vakantiebeurs kriebels` zijn. Want geloof me, die zijn er echt! Het inlezen over allerlei Griekse “ditjes en datjes” is altijd waardevol. Je wilt ieder jaar proberen om nog meer mensen blij te maken met je verhalen, maar vooral ook over alle bestemmingen waar je zelf al geweest bent. Het afgelopen jaar bezocht ik voor het eerst de landstreek Pilion. Daar kan ik nu ook over vertellen.
Ik houd niet van routine, ik wil altijd anders! Internet afstruinen naar nieuwe Griekse bestemmingen, boot timetables bestuderen (voor o.a. island-hopping) en natuurlijk stem-en ademhalingsoefeningen. Zes dagen achter elkaar non-stop doorkletsen is zelfs voor een oud-onderwijzer best lastig! - smile -

WAAROM NAAR DE VAKANTIEBEURS
Een goede vraag verdient ook een goed antwoord. Tegenwoordig doen we bijna alles online. Veel mensen denken dat zo’n beurs alleen maar een extra aanslag op een andere `beurs` pleegt. Niet dus, want stel: Je bestemming staat eigenlijk al vast. Je wilt bijvoorbeeld naar Griekenland, maar net iets anders dan anders. Per camper of caravan, over land of met de boot vanuit Italië. Alles kan, maar een klein stemmetje in je hoofd zegt uiteindelijk dat je toch graag voorgelicht wordt door deskundigen. Via internet kan bijna alles, maar de ervaring leert dat het woordje `bijna` nu juist de mensen naar de Vakantiebeurs lokt.

IK NEEM U EVEN MEE
Mijn 6-daagse trip naar de Jaarbeurshal verloopt vrijwel ieder jaar hetzelfde. Vanaf het station Stadspolders begluur ik ongegeneerd wie er naar de Vakantiebeurs op weg zijn. Het zijn de mensen met stevige wandelschoenen, rugzakken en soms met koffers die de trein naar Geldermalsen binnen stappen. Als de treinen op tijd rijden dan is het overstappen een makkie. Alleen het perron oversteken, uit-en inchecken en dan sprinten om de Sprinter naar Utrecht te halen. Eenmaal binnen is het wel zoeken naar een plekje. Nog steeds denken veel mensen dat ze ook voor de plaats naast zich hebben betaald en leggen hun jas of tas graag op evt. “mijn plekkie”. Vaak boze blikken of gezucht als je dan uiteindelijk toch durft te vragen of je van “hun” naastgelegen zitting gebruik mag maken. Daarna gaat hun blik niet verder dan de smartphone. Rondkijkend zie ik nog meer koffers en wandelschoenen. Gelukkig, ik zit toch in de juiste trein.


Eenmaal in Utrecht baan je je een weg. Routeborden zijn niet nodig. Drommen mensen lopen achter elkaar in een slakkengang richting de Jaarbeurs.
Het is druk bij de kassa. Gelukkig zijn er ook speciale toegangen voor `de branche`. Ik laat mijn polsbandje zien en met een knik van het bedienend personeel ben ik binnen. Via de immense ontvangsthal kun je o.a. naar hal 7. Je loopt dan door Zuid-Europa en al snel valt het Nationaal Grieks Verkeersbureau op. Voor Griekenland bezoekers vaak de sleutel tot succes, omdat iedereen daar Nederlands spreekt. Het is mijn werkplek, waar ik met Penelope, Mirjan, Sortiris, Dimitri en directeur Eleni zo snel mogelijk bezoekers `thuis` wilt laten voelen.


De overige Griekse paviljoens staan op het andere `eiland` eveneens met allerlei mini-balies voor de diverse bestemmingen (eilanden, campings, bootverbindingen). Omdat de meeste deelnemers aan de balies zijn `ingevlogen` en zelden Nederlands spreken, is het best fijn dat er stagiairs rondlopen. Soula, de Griekse gids die haar werkzaamheden voornamelijk op het eiland Kreta heeft, is een uitzondering. Zij spreekt Nederlands en alle andere moderne talen en het liefst - smile - door elkaar. Toen ik twee jaar geleden `Griekse les op reis` mocht introduceren was zij mijn motor. Zij spoorde mij iedere keer aan dat ik best nog wel een keer mocht optreden. Sinds die tijd geven we elkaar iedere Vakantiebeurs een heel klein cadeautje.

Iets verderop bevindt zich het `Griekse plein` met plaats voor entertainment en horeca. Rond dit plein staan allerlei paviljoens die `bevolkt` zijn met touroperators. Zij helpen je allemaal in het Nederlands. Vlakbij de stand van Ross Holidays - de specialist op het gebied van vakantie houden in een Grieks huis of appartement en op heel veel bestemmingen zitten - bevindt zich de stand van `Griekenland.net `. Nieuwsgierigheid dwingt mij tot het spreken van wat Griekse woordjes als ‘kalimera’ (goedemorgen) en ‘ti ka ni’ (hoe gaat het met u). Het antwoord was net zo kort en duidelijk. `Kala`(goed) en voor ik er erg in had kreeg ik een tweede KALA in mij handen gestopt. Een prachtig magazine vol mooie foto’s en informatie over alles wat Griekenland te bieden heeft.


De glossy van `De Griekse Gids` kende ik al, maar dit blad was echt nieuw voor me. Het was verrassend om te horen dat deze standhouders Dordtenaren waren. En u weet het: `Dordtenaren in den vreemden, stichten snel een band`. Zo geschiedde en belandde het KALA Magazine ook bij het Grieks Mediterraan Restaurant Ammos.

ZOLDERKAMER IN DUBBELDAM
In de aanloop naar de Vakantiebeurs 2018 leek het mij leuk om mijn nieuwe Dordtse `Griekse` vrienden in het licht te zetten. Het onderstaande moet u zien als een soort interview met een jonge Dordtse ondernemer die net als ik helemaal maf is van dit mooie land.

In 2001 begon de jonge Bas Wanrooij op zijn zolderkamertje met een speciaal project. Als kind keek hij altijd uit naar de zomervakantie. Drie weken op vakantie naar Corfu, in hun eigen huisje in Roda - in het noorden van het eiland - . Eigenlijk een hooischuur dat omgebouwd werd tot een vrijstaande kneuterige woning met het strand en de zee voor de deur. Vliegen was toen nog spannend, zeker als je midden in de nacht werd wakker gemaakt om naar Schiphol af te reizen.
De jonge ondernemer begon de kleinschalige reisorganisatie Korfoe Sunshine Holidays en de website www.korfoe.nl. Samen met zijn vader Jan stelden ze pakketreizen samen naar het Griekse eiland Corfu, maar verhuren nu ook hun appartementen `Eveline`. Vliegtickets werden ingekocht en in Dordrecht reden een jaar later twee Fiatjes rond met een grote sticker `www.korfoe.nl` op de achterruit. Eind 2001 kwam de uitbreiding van Corfu naar heel Griekenland met het domein www.griekenland.net.

De website trekt anno 2017 bijna twee miljoen bezoekers per jaar en is inmiddels landelijk een begrip voor vakantie naar Griekenland.

KALA MAGAZINE
Vorig jaar, ter ere van het 15-jarig jubileum, is de eerste editie van KALA Magazine uitgebracht in een oplage van 6.000 stuks. Na het succes van de eerste editie is er ook dit jaar een KALA Magazine gemaakt met maar liefst 44 pagina’s Griekenland in een oplage van 7.500 stuks.
Het magazine is gratis en als je het thuis wilt ontvangen betaal je alleen de verzendkosten. Een must-have voor iedere Griekenland fan en boordevol inspiratie voor je vakantie naar Griekenland. Deze nieuwste editie met o.a. de eilanden Corfu, Paxos, Lefkas, Kreta en de Peloponnesos en een interview met Remco Veldhuis over zijn vakanties in Griekenland lees je in één adem uit. Verder staat er ook een top 10 vakantiebestemmingen in Griekenland in.
“In de stand geven we ook tips waar en wat men goed kan eten en genieten van de lokale keuken, maar ook informatie over hoe je bestemmingen kunt combineren en in welke periode je het beste kunt afreizen naar een Griekse vakantiebestemming.”

DRANKJE VOOR HET GOEDE DOEL
Bas vertelt ook dat zij voor het derde jaar op de Vakantiebeurs staan. Ze worden geholpen door familie en vele vrienden. In Hal 7 op stand C038, aan het Grieks terras, kun je behalve allerlei informatie inwinnen ook de Griekse cognac Metaxa proeven. Deze Griekse brandy, méér dan 120 jaar oud, wordt ook wel “The Greek Spirit” genoemd. Vader Jan is de expert en is in staat om je over te halen om vooral toch te komen `nippen’. Niet alleen voor de smaak van haar vijf sterren, maar zeker ook om het goede doel dat er mee gesteund gaat worden. Voor uw kleine bijdrage - mag ook iets meer zijn - steunt u dit jaar de adoptie van dolfijnen bij het eiland Lefkas. “Ook de beroemde `caretta caretta` zeeschildpad op Zakynthos en een jonge Monniksrob op Alonissos hebben we mede dankzij de opbrengst van de Metaxa proeverij kunnen redden.”

PRIJZENREGEN
U kunt in de stand van Griekenland.net, behalve het KALA Magazine editie 2018 ophalen, ook een foto laten maken op Zakynthos of Santorini en een reischeque winnen van 450 Euro in samenwerking met `buurman` Ross Holidays.
Mocht u met de kinderen komen dan is er speciaal voor hen een kleurwedstrijd. Dit als onderdeel van de Kidsroute (zie hieronder) van De Vakantiebeurs. Hierbij kunnen ze mooie prijzen winnen. Zoals een Trunki (kinderkoffer). “Bij ons gaat iedereen als een winnaar naar huis, want als jij een mooie kleurplaat inlevert, dan mag je komen grabbelen in de grabbelton.”
Zondagmiddag 14 januari worden de winnaartjes van de Trunkis bekendgemaakt via de Facebookpagina van Griekenland.net.
Bas: “Terwijl de kinderen bij ons kleuren, hebben hun ouders tijd genoeg om hun vragen af te vuren of lopen even bij onze buren langs” en “Nee, we zijn geen crèche!”, voegt hij er nog even lachend aan toe.”

KIDSROUTE 2018
Voor de allerjongste reizigers is er ook iets leuks op de Vakantiebeurs; de Kidsroute. Dit is een leuke ontdekkingstocht over de diverse hallen van de jaarbeurs. De kinderen komen allerlei landen en deelnemers tegen die leuke activiteiten voor ze hebben bedacht. Zo kunnen de kinderen henna tattoos laten zetten, stranden opruimen, meedoen aan een quiz, detective spelen, op de foto met bekende mensen uit het Madame Tussauds, laten voorlezen door o.a. Roodkapje, in simulators, door een VR-bril kijken naar o.a. dolfijnen, je EHBO-koffer op pimpen, knutselen, discodansjes oefenen , puzzel maken, op de foto met o.a. Lollo & Bernie en Lennie de Vos, mee doen aan een kruidentest, mee doen aan een tulband knopen workshop, muntthee leren zetten, kampvuurtje maken, ervaren hoe het is om in een tent te zijn, schrijven met vuur (pyrografie), kanoën en kajakken in het waterbassin, een kijkje nemen aan boord van een schip.
Kortom: `De Vakantiebeurs is er ook voor de kinderen!`

HOPPA!
Er valt op de Vakantiebeurs voor iedereen veel te beleven. Op het Griekse plein zijn regelmatig (zie aankondigingen met de tijdstippen op de grote borden in de diverse hallen) activiteiten. Het spreekt vanzelf dat er weer gedanst gaat worden in traditionele kostuums. Dit jaar zal het Grieks Verkeersbureau ook een quiz gaan organiseren. Natuurlijk zullen de presentaties en de demonstraties van Griekse lekkernijen en drankjes niet ontbreken.
Koop gerust uw pita of souvlaki en geniet ondertussen van de Griekse dans en muziek. Wilt u meedansen? Graag zelfs!
 

Zaterdagavond

De Vakantiebeurs is dit jaar voor het eerst op zaterdagavond open tot 22.00 uur. Er is een programma vol activiteiten, eten, drinken en multicultureel entertainment in de centrale Experience hal (Hal 9). Het spreekt vanzelf dat ook de andere hallen tot 22:00 uur open zijn.

ENTERTAINMENT
Gedurende de hele week zijn er in alle hallen van de Jaarbeurs verschillende activiteiten om de bezoekers te plezieren. In 2016 maakte ik bij “de buren” een filmpje bij een Turkse ijscoman. Ik wil u het filmpje niet onthouden. Ik stond zelf ook voor ……….. . Wellicht herkent u dadelijk de figuranten op de beurs. Geloof me, ze hebben genoten van deze “tovenaar”.

Tot slot:
Praatje met de Dordtenaren? Dat kan - mits het niet te druk is - . U bent van harte welkom bij onze stands. (Griekenland.net: hal 7, C 038 en het Nationaal Grieks Verkeersbureau: Hal 7, B 010).
Natuurlijk kunt u ook bij alle andere stands genieten van de Griekse gastvrijheid.

De Vakantiebeurs in de Jaarbeurs te Utrecht is dit jaar van 9* t/m 14 januari. De openingstijden zijn van 10 tot 17:30 uur (nieuw) en voor het eerst is de vrijdagavond geen `koopavond` meer, maar is de beurs op zaterdag 13 januari tot 22:00 uur geopend.

* alleen voor de branche

Meer berichten
Shopbox