Logo destemvandordt.nl


Herik (wilde mosterd) zou passen in het voedselbos. (foto: pr)
Herik (wilde mosterd) zou passen in het voedselbos. (foto: pr)

Voedselbos: met of zonder graan?

Dordrecht - Tegenwoordig neigen steeds meer mensen, ingegeven door scheve verhoudingen in de wereld of door onnodig dierenleed, naar vegetarisme of zelfs veganisme. De gevestigde orde heeft hier allerlei bezwaren tegen; het zou ongezond zijn en zeker in het geval van veganisme geen volwaardige maaltijd opleveren. Vlees wordt toch altijd nog gezien als de enige bron van de zo broodnodige vitamine B12. Deze vitamine helpt ons bij de aanmaak van rode bloedcellen die op hun beurt de zuurstof in ons bloed vervoeren.

Als we in dit licht naar VoedselBos BuitenZinnig kijken dan rijst uiteraard de vraag of een voedselbos in het algemeen een volledige volwaardige maaltijd kan produceren.


In de loop van de tijd kan men andere keuzes gaan maken en dieren inzetten in het voedselbos. Ter begrazing, maar ook om tot eieren, melk of vlees te komen, maar in eerste instantie zal er enkel plantaardige productie zijn.
Een maaltijd die volgens de regels van het veganisme qua gezonde voeding de lading dekt, bestaat doorgaans uit vier componenten: fruit, graan, groente en noten. Fruit en noten zullen als vanzelfsprekend uit VoedselBos BuitenZinnig komen. We werken zowel met eenjarige planten (veelal kruiden) als met meerjarige planten zoals bomen en struiken. Vruchten en noten groeien aan deze meerjarige gewassen.


Groenten zullen niet de geijkte groenten zijn, zoals we die in een moestuin verwachten. Een voedselbos is in feite een imitatie van de bosrand en veel hier voorkomende kruiden zijn te bereiden als groenten omdat zij feitelijk de stamvaders zijn van veel groenten die wij gecultiveerd hebben en die nu dagelijks voorkomen in de massaproductie. Als voorbeelden noem ik hier wilde spinazie en herik (wilde mosterd).


Over graan zal echt goed nagedacht dienen te worden. Graan wordt immers in velden gezaaid en een koren- of tarweveld is uiteraard wezenlijk iets anders dan een voedselbos. Graan komt ook wel op langs de bosrand, maar dan niet in groten getale en met af en toe een individuele plant is geen maaltijd aan te vullen.
Aan de andere kant kan een graanveld, er kan gekozen worden voor oude welhaast verdwenen granen, wel weer een welkome aanvulling zijn op alleen al het gedachtegoed van een voedselbos: verhogen biodiversiteit, terugbrengen van authentieke smaken en een statement tegen de eenheidsworst van het alomtegenwoordige tarwe. Bovendien is een voedselbos dat naast een ouderwets graanveld ligt, met planten als korenbloemen en klaprozen die vrijelijk tussen de halmen mogen groeien, een lust voor zowel het oog als de nostalgie.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Een voedselbos bouwen gaat altijd over keuzes maken.

(door Therry Dinjens, Stichting BuitenZinnig)

Meer berichten
Shopbox