Logo destemvandordt.nl


Caty Groen: Holle harmonie

Ik omarm januari omdat die maand volgt op de feestdagenmaand waar ik een hartgrondige hekel aan heb. Het begint zodra Sinterklaas weg is. Kerstmis, oud en nieuw. Pfft... Waarom ik de sint niet in dat lijstje zet? Nou, daarvan wéét je dat het allemaal nep is. Begrijp me goed, ik heb niets tegen de christelijke, heilige waarde van Kerstmis. Het gaat me vooral om de schijnheiligheid. Ik heb moeite met het beeld dat wordt geschetst van holle harmonie. De Facebook-werkelijkheid wil niet meer van mijn netvlies af zodra de eerste kerstbomen in de huiskamers staan. En de Allerhande staat vol supermama's die taarten bakken van gojibessen, chiazaad en acerolasap. Niet omdat het lekker is, maar omdat ze supermama zijn. En kent u van die reclamekinderen die zo meehelpen in de keuken? En ze lachen! Ook ontwaar ik hier en daar zelfs een vader. Die zie je niet zo vaak meer in reclames. Was u dat ook opgevallen? Tenzij neergezet als lichtelijk simpel van geest, zoals de papa die eet van de Jumbo en belt met Telfort, speelt vader-zijn in de reclame zich voornamelijk af in de marge. Wat zegt u? Ook hier?

En dan al die lachende kinderen. Nergens op de foto een telefoontje te zien.Wel moeders in glitterjurken achter het fornuis. Glaasje bubbels in de hand. Een groepje gasten in de perfecte woonkamer. Glaasje bubbels in de hand. De lachende smoeltjes, nu bij elkaar aan hun eigen kersttafeltje. Je ziet nooit een verhitte gastvrouw achter het fornuis met een schort voor hakkend in een zwartgeblakerde kalkoen. Nooit het groepje gasten met ouwe winterjassen aan in de tuin nog even een sigaretje rokend. Nooit een krijsend kind en al helemaal geen telefoontjes.
Onlangs was er een item op tv over een tijdslot op de smartphone zodat kinderen niet de hele dag op hun beeldschermpje zitten te kijken. Een psycholoog zei dat kinderen geen gezichtsuitdrukkingen meer kunnen interpreteren omdat ze mensen niet meer aankijken. Op nieuwjaarsdag stapte ik in de lift bij een pubermeisje dat op haar telefoon tuurde. Ik wenste haar gelukkig nieuwjaar. Zonder op te kijken zei ze: 'Hè?'

Meer berichten
Shopbox