Vakantiebeurs
Vakantiebeurs (Foto: Ferry)

"Griekse" Dordtenaren scoren op de Vakantiebeurs

Anderhalve week geleden schreef ik voor “onze” krant een voorbeschouwing over de Vakantiebeurs. Bas Wanrooij en Ferry Visser gaven hun kijk op het `Griekse sfeertje op de Vakantiebeurs`.
Na zes lange leuke maar vermoeiende dagen blikken ze terug. En hoe!


Door: Ferry Visser


Bas, van Griekenland.net:
We hebben bijna 3.000 KALA Magazines uitgedeeld aan Griekenlandliefhebbers op de beurs. Voor ons tot nu toe een record. Mensen kwamen er echt speciaal voor langs en worden er vrolijk van. De Metaxa proeverij is een ware publiekstrekker op de Vakantiebeurs aan het worden. Bezoekers weten inmiddels dat het er elk jaar is en zeker aan het Grieks terras past dat goed. In vergelijking met andere landen komen bezoekers op het gezellige Griekse pleintje echt in de vakantiestemming. Het terras, de Griekse muziek, de dansers, de gyros en Metaxa zorgen voor de Griekse gastvrijheid. Deze beleving is nu juist de meerwaarde van zo’n evenement ten opzichte van het online gebeuren. Het was in het "stukje Griekenland" dan ook alle dagen een stuk drukker dan elders in de Jaarbeurs.

De Metaxa proeverij heeft een recordopbrengst dit jaar. We hebben in totaal 2.348 tastings gedaan en daarmee € 1.174,- opgehaald voor het Ioanian Dolphin Project bij het Griekse eiland Lefkas van organisatie Tethys. Deze stichting houdt hier al sinds 1996 de populatie van zes dolfijnsoorten nauwlettend in de gaten en helpt deze dieren waar mogelijk. Overigens is de opbrengst voor het goede doel bijna drie keer zo hoog als vorig jaar, toen we de kleine Monniksrob Little Bill hebben kunnen redden in het marine park van Alonissos.

Als standhouder geeft zo’n beurs je energie. Je doet alles voor je grote liefde Griekenland en als je dan ziet hoeveel mensen hier graag naartoe gaan, geeft je dat een voldaan gevoel.

Ferry, van het Grieks Nationaal Verkeersbureau:
Een paar weken geleden werd mij gevraagd of ik naast mijn traditionele infowerk ook een Griekse quiz zou willen presenteren. Dat was best een leuke uitdaging. Ik maakte een Powerpoint met info en een 25-tal vragen. Op de eerste beursdag ging ik in het diepe en dat leverde behalve plezier ook kritiek op (terecht). Ik pikte te veel mensen uit de hal en door mijn enthousiasme werd het bijna een college van bijna een uur. Wel grappig dat na de presentatie een medewerker van de Griekse Nationale TV op me af kwam en vertelde dat ik “the best” was. Ik vroeg naar `het waarom`. Gewoon, omdat ik alles uit mijn hoofd deed en interactie met het publiek had. Veel presentaties zijn niets anders dan teksten opzeggen met wat plaatjes en tot slot wat proeven. Thuis in Dordrecht werd de PowerPoint toch maar gehalveerd. Alleen 25 vragen en met wat leuke verhalen over Odysseus en de Griekse goden.
De volgende dagen zat het steeds bomvol en werd me gevraagd of ik 2 x per dag de quiz wilde presenteren. Er was ook een hele leuke prijs voor de winnaar. Een mand met allerlei Griekse producten.
De laatste dag was hectisch. De quiz moest om elf uur en dat betekende dat ik door de slechte treinverbinding wel heel vroeg weg moest. Eenmaal in Utrecht hoorde ik dat de quiz niet zo vroeg hoefde. De reden was simpel. RTL zou om 12 uur een interview met directeur Eleni afnemen en daarna wat shots maken bij alle andere Griekse activiteiten. De afspraak kreeg om het uur een andere wending. Kortom, om twee uur maakte ik dus mijn debuut voor de commerciële tv en ik zal wel direct `gedelete` worden. Camerastress komt in de beste families voor en ook ik ging in de fout. Het goede antwoord kwam netjes in beeld maar ik zei dat het een ander antwoord was. Ik dacht ineens aan de man, die nog steeds boos is op de programmamakers van een Linda de Mol programma. Door de stress drukte hij per ongeluk op de verkeerde knop en miste een aanzienlijk bedrag.
Behalve de leuke verhalen achter de balie en de omgang met de leergierige studenten van ROC Mondriaan uit Den Haag was er toch één ding wat me nog wel een poosje bij zal blijven.

Een mooie ervaring
Er kwam een zwaar gehandicapte man in een - voor mij - ingewikkelde scootmobiel bij het theater. Jorgos, van `Greek Food` stond daar met allerlei heerlijke hapjes en drankjes. De gehandicapte man was nauwelijks verstaanbaar maar toen ik wat dichter bij hem ging staan maakte hij met minimale geluiden kenbaar dat hij dat oranje spul wel eens wilde proberen. Hij bedoelde de Kumquat likeur, gemaakt van de kumquat, een mini mandarijnen soort afkomstig van het eiland Corfu. Ik legde een servet onder zijn kin en de drank vertrok heel snel naar de geopende mond. `Lekker!` klonk het en hij wees op de fles. Na het tweede proefglaasje wilde hij wel wat snoepen van de andere dingen. Achtereenvolgens nam hij gedroogde appel, gedroogde groene kool met heerlijke kruiden, Griekse yoghurt met stukjes vijg en tot slot toch nog maar een drankje. Nee, hij kon de fles met Kumquat niet kopen. Eenmaal `bijgetankt` verdween hij naar Kos. Nou ja, ik heb hem maar voor de zekerheid even gebracht.

Zes zware dagen
We hebben genoten van al die mensen die alleen maar leuke dingen wilden horen over Griekenland. Het werd af en toe een `meet and greet` omdat veel mensen ons herkenden van de eerdere publicatie in De Stem van Dordt en natuurlijk de berichten op Facebook. Als je enthousiast bent dan vliegt de tijd, maar eenmaal op je bed slaap je bijna niet. De hele dag geroezemoes in je oren is beslist niet bevorderlijk voor de nachtrust. Na de Vakantiebeurs wordt het voor alle medewerkers afkicken. Slaap bijtanken, maar ook - nu al! - met heimwee aan al die leuke gesprekken terugdenken.

Meer berichten