Marco van Schaardenburgh: Ik stem op Ruben

Disclaimer: Voor deze column is geen misbruik gemaakt van onschuldige minderjarigen en/of politici.

Normaal weet ik nooit op wie ik moet stemmen met de gemeenteraadsverkiezingen, maar deze keer is het anders. Mijn zoon staat op de kandidatenlijst van de PvdA. Ruben Schilt op plek 23. Eigenlijk is het mijn stiefzoon maar als hij goede dingen doet noem ik hem graag mijn zoon. Als Buro Halt aanbelt is het mijn stiefzoon. Natuurlijk stem ik op Ruben, daar kom ik niet onderuit als empathisch opvoeder. 16 jaar, Cor van Verk als je grote voorbeeld en een keuze tegen de stroming in. #NerdAlert. Pas vorige week heb ik de zijwieltjes van zijn fiets gehaald en nu wil hij het beleid van deze stad gaan bepalen.

Goed dat de PvdA (en ook andere partijen) investeert in jongeren. Zij zijn de toekomst en jeugd motiveren voor onbetaalde Sisyphus-klussen is moeilijk. Toch kan zijn keuze wonderbaarlijk gunstig uitpakken. Voor een raadszetel zijn ongeveer 1200 stemmen nodig. Dit is de kiesdeler. De voorkeursdrempel bepaalt of je met voorkeurstemmen in de raad komt. Dit is 25% van de kiesdeler. Met 300 voorkeurstemmen kan Ruben zomaar in het pluche van het stadhuis zitten. Een kleine hobbel is dat Ruben pas in 2019 18 wordt en in de raad mag. De PvdA zal tot die tijd een soort regent-raadslid moeten aanstellen of zo, maar over dit scenario heeft nog niemand goed nagedacht.

Voor een jongen van 16 zonder criminele connecties of de juiste cryptomunten is een raadsvergoeding van €1850 een astronomisch bedrag. De jackpot. Maar ook als hij niet gekozen wordt is een avondje vergaderen als commissielid vele malen lucratiever dan vakkenvullen bij de Dirk.

En eigenlijk verlekker ik me ook al. De vrijwillig verplichte ouderbijdrage voor een studerende zoon is opeens niet meer zo verplicht en van het geld dat we hiermee besparen kunnen wij mooi ieder jaar drie weken cruisen in de Cariben.
Begrijpt u nu waarom ik deze verkiezingen op plek 23 van de PvdA stem?

Meer berichten