De vink stond in Dordrecht op plek 4. (foto: Thomas van der Es)
De vink stond in Dordrecht op plek 4. (foto: Thomas van der Es)

Thomas van der Es: tuinvogels zijn mooie graadmeter

Dordrecht - Afgelopen weekend was het weer zover. Vele tienduizenden mensen telden de vogels in hun tuin voor de nationale tuinvogeltelling. Al jarenlang is dit een evenement van Vogelbescherming Nederland , waar iedereen zijn bijdrage aan kan leveren.

Voor mij is dit altijd een mooi moment om even te genieten van het 'hele gewone'. Het is ook een mooie inkijk in de kwaliteit van mijn eigen leefomgeving. Vogels vertellen namelijk veel. Vogels zijn goede graadmeters voor de ecologie.

Veel vogels betekent vaak veel groen. Veel soorten betekent vaak veel diversiteit en vaak ook veel bloemen, kruiden en insecten. Allemaal essentieel voor een 'gezonde' leefomgeving.

Ik woon tegenwoordig in Dordrecht en hecht veel waarde aan leefbaarheid. Groen in de wijk ( en eigen tuin) is voor mij daarvoor essentieel. Tegel eruit , plant erin kan wat dat betreft echt het verschil maken.

Als ik start met de telling is het rustig. Mijn tuin is niet heel groot, maar ik heb geprobeerd er een aantal aantrekkelijke struiken en planten in te plaatsen zoals een bessenstruik van de Gelderse Roos en een vlinderstruik voor de insecten in de zomer. In de winter speel ik een beetje vals. Ik vind dat dat mag. Ik bied dan voer aan vogels om hen tijdens hun foerageer rondjes even op bezoek te krijgen. Als je dit structureel en met mate doet werkt het goed. Een handige struik waar vogels in kunnen vluchten als er opeens gevaar dreigt is essentieel. Het voer aanbieden in 'kattenwerende' korfjes is haast een must.

Aan het eind van de telling kijk ik best tevreden terug. Enkele vinken, Turkse tortels en een tweetal merels staan op het papier. Van de 'landelijke top 3' kwam er slechts een pimpelmees in de blessuretijd voorbij. In de top 3 van Dordrecht staat de koolmees bovenaan.

Met trots constateer ik dat ik één van de tuinen was met de meeste vinken. Iets wat competitieve benadering misschien, maar het stimuleert mij extra om ook in de toekomst in te zetten op meer groen.

Meer berichten