Logo destemvandordt.nl


Alexander Snel: 'Eigenlijk maak ik zo weinig mogelijk gebruik van alle extra knopjes die op het toestel zitten. Zo blijft het echt fotograferen.' (foto: Elisa Kuster)
Alexander Snel: 'Eigenlijk maak ik zo weinig mogelijk gebruik van alle extra knopjes die op het toestel zitten. Zo blijft het echt fotograferen.' (foto: Elisa Kuster)

Fotograaf Alexander Snel: analoog in het digitale tijdperk

Dordrecht -'Tien jaar geleden is het een beetje begonnen, een zus van een klasgenoot had zo'n digitale camera en wij mochten hem een keer lenen. Ik was meteen verkocht, niet lang daarna had ik mijn eigen camera.' Tegenover me zit Alexander Snel, naast hem ligt een mooi gebonden fotoboek.

door Elisa Kuster

De 28-jarige amateurfotograaf begon met, zoals hij het zelf omschrijft, het geijkte werk; bloemetjes, landschappen en portretten, allemaal met zijn digitale camera. Totdat hij op Marktplaats een analoge camera zag, die moest hij hebben. Hij verkocht zijn fotospullen en ging zich verdiepen in de analoge fotografie.

'Voor die tijd dacht ik altijd dat een camera de foto maakte maar met een analoge camera heb je maar zo weinig mogelijkheden, dan moet je echt alles zelf doen. Daardoor heb ik echt leren fotograferen. Het is ook heel anders, je kan niet even terugkijken wat je hebt vastgelegd maar je moet je rolletje volschieten en daarna wachten tot het ontwikkeld is, dat deed ik uiteindelijk ook zelf. Het was soms een gedoe maar als je het eindresultaat zag, dan was het het wachten waard.'

Omdat hij geen gebruik kon maken van flitsapparatuur was natuurlijk licht essentieel om een goed resultaat te krijgen. Dat kwam allemaal samen toen een model van hem een keer vroeg of hij ook artistiek naakt wilde fotograferen. De combinatie van de Dordtse natuur en naakt was een schot in de roos.

Een jaar lang was Alexander in zijn vrije tijd bezig om foto's te schieten van modellen in De Dordtse Biesbosch. Het eindresultaat was zo fraai dat hij er een boek van heeft gemaakt 'Nudes in Nature'. Achttien foto's op fotopapier in 30 x 30 of 20 x 20 formaat. Want in dat formaat komen zijn foto's het beste uit. In datzelfde formaat fotografeerde hij ook tijdens zijn vakantie in Italië mooie doorkijkjes van straten, die binnenkort worden geëxposeerd in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Het laatste wat hij heeft kunnen vastleggen op zijn Rolleiflexcamera, want helaas is Alexander weer noodgedwongen terug in het digitale tijdperk. 'De camera hield er mee op en het ging zo in de papieren lopen dat ik uiteindelijk weer een digitale camera heb gekocht. Maar eigenlijk maak ik zo weinig mogelijk gebruik van alle extra knopjes die op het toestel zitten. Zo blijft het echt fotograferen.'

Italiaanse straten, naakt in de Biesbosch, wat wordt het volgende project?
'Mijn vriendin en ik verwachten in juli een kindje, dus ik denk dat ik tegen die tijd weer een ander favoriet thema heb, haha.'

Voor informatie over zijn foto's en fotoboek kijk op www.alexandersnel.com
Alexander exposeert vanaf maart tot en met juli in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox