Foto: Karlijn Goorts

Dordtenaar van de Week: Taty (79.000 volgers op Facebook)

Dordrecht - De 34-jarige Tatyhana Alexandre laat heel de wereld zien hoe je je sprankelend op kunt maken. Zeventien jaar geleden vluchtte ze naar Nederland vanuit Angola. Zo'n vijf jaar geleden begon ze met het uploaden van foto's en video's. Nu heeft ze fans in Angola, Amerika en in Nederland. Make Up By Taty, zoals haar eigen bedrijfje heet, heeft ruim 79.000 volgers op Facebook en zo'n 25.000 op Instagram. En ze woont... gewoon in Dordt natuurlijk!

Door Karlijn Goorts

Tatyhana lacht: "Ik was al geïnteresseerd in make-up toen ik een klein kind was. Dan vond ik ergens lippenstift en dat rook lekker dus dat at ik op. Mijn moeder raakte in paniek toen ze mijn luier openmaakte en een rare rode kleur zag. Gelukkig kwamen ze er snel achter wat de oorzaak was."

Verblijfsvergunning

Toen Taty zeventien jaar geleden naar Nederland vluchtte was haar grootste zorg een verblijfsvergunning krijgen. "De situatie in Angola was verschrikkelijk en ik werd in Nederland heel goed opgevangen. Na een tijd kreeg ik een vergunning en weer later ben ik administratief werk gaan doen. Daar lag mijn hart helemaal niet, maar het is typisch Angolees dat je ouders het liefst willen dat je dokter wordt. Iets met make-up doen, kwam niet in je op. Ik ben dus eerst iets gaan doen wat ik niet zo leuk vond." En dat begon Tatyhana na een tijdje op te breken. "Ik voelde me er niet lekker bij en toen heb ik besloten om een opleiding schoonheidsspecialist en visagie te doen."

Alles viel op zijn plek en het was (bleek later) de start van iets bijzonders. Taty wilde zich profileren en begon wat instructiefilmpjes op social media te plaatsen. Maar ze wilde meer. "In Angola is make-up not done. Als je lippenstift op hebt, word je gezien als een..." Ze is even stil en grinnikt: "Een prostituee", zegt ze netjes. "Ik wilde dat taboe doorbreken, dus ik ben naar Angola gegaan om daar cursussen te geven en dat sloeg enorm aan." De volgers stroomden binnen op social media. Veel uit Angola, maar ook mensen uit Amerika en Nederland wisten de accounts van Taty te vinden. "In mijn geboorteland werden de cursussen heel erg gewaardeerd. Ik vind dat make-up nou eenmaal bij het leven hoort. Je doet het niet voor anderen, maar voor jezelf. Eigenlijk is het een soort kunst. Binnen een uur kun je er heel anders uitzien, dat is toch geweldig."

Via de filmpjes laat ze zien hoe je je speciaal op kunt maken, maar het is geen make-up voor overdag, weet Taty die er make-uploos bij zit tijdens het interview. "Thuis draag ik nooit make-up en als ik uitga, maak ik me heel licht op. Mijn filmpjes zijn om te laten zien wat er allemaal mogelijk is." Tot nu toe neemt ze alleen maar video's op in het Portugees (de taal die ze in Angola ook spreken), later wil ze ook in het Engels opnemen.

Naast cursussen geven, werkt ze als zzp'er en doet ze de make-up en het haar van bruiden of modellen. Ook dat loopt storm: "Ik zit tot eind april bijna helemaal volgeboekt." Maar klaar met dromen is de Dordtse nog lang niet. "Ik zou het liefst een eigen salon beginnen. Ik heb nu vaak de ruimte niet om cursussen te geven of bepaalde treatments te doen. Dus we willen verhuizen zodat ik plek heb voor een eigen salon."

Dordtenaar van de Week

Ken jij een stadsgenoot met een goed verhaal die ook Dordtenaar van de week zou moeten worden? Laat het ons dan weten en stuur een e-mail met de naam en contactgegevens naar: dordrecht@indebuurt.nl.

Meer berichten