Het roodborstje is ook welkom in het voedselbos. (foto: Stichting BuitenZinnig)
Het roodborstje is ook welkom in het voedselbos. (foto: Stichting BuitenZinnig)

Voedselbos lijkt op de savanne

Dordrecht - Door het woord ´bos´in VoedselBos ontstaat soms een verkeerd beeld. Een VoedselBos is qua samenstelling en aanblik niet te vergelijken met een bos. Eigenlijk kunnen we beter uitgaan van een gebied dat meer op de savanne lijkt.

door Thierry Dinjens, Stichting Buitenzinnig

Er zijn uiteenlopende biotopen waarbinnen zich weer zogeheten habitats bevinden. We leggen het uit: Een biotoop in een voedselbos is een plek waar een aantal soortgelijke planten groeit.

Als voorbeeld nemen we een groepje hazelaars. Deze struiken staan in het VoedselBos om meerdere redenen. Als windwering, als vee- wildwering, als planten die noten opleveren, als struiken die nesten van vogels herbergen, als planten die met hun katjes van de wind gebruik maken om hun stuifmeel te verspreiden over het VoedselBos. Zo'n biotoop kent meerdere habitats, plekken waar zich bepaalde organismen, dierlijk of plantaardig, ophouden. Op de bladeren van hazelaars bevinden zich galmijten, in de noten boren zich snuitkevers en op de resten van hun gevallen blad groeien vroege voorjaarsbloeiers.

Die habitats herbergen organismen die met elkaar samenwerken of juist elkaars prooi of predator (natuurlijke vijand) zijn. De wisselwerking tussen de organismen zorgt ervoor dat de habitats met elkaar een voedselketen vormen.

Het is eten of gegeten worden. Maar daar blijft het niet bij. Zodra een dier ten prooi valt aan een ander dier, is het vaak zo dat er een 'lachende derde' is; als een rups van de bladeren van een plant eet, dan kan de rups niet altijd beoordelen of de plant 'veilig' is. Soms is de plant getroffen door sporen van een paddenstoel. Deze sporen kunnen pas overleven in een levende rups. De zwam, met de toepasselijke naam rupsendoder, doodt uiteindelijk de verpopte rups. Deze zelfde zwam is voor ons weer zeer interessant in de strijd tegen kanker. Wij mensen zijn voortdurend op zoek naar datgene dat de natuur ons oplevert, zowel als voedselbron, als als middel om onze gezondheid te verbeteren.

In een VoedselBos zal vooral de focus liggen op voedsel, maar dat neemt niet weg dat er ook andere mogelijkheden liggen. In de verschillende habitats, is er voor elk wat wils te ontdekken.

Tussen de verschillende biotopen in het VoedselBos is er ook een wisselwerking. Zo spotten roofvogels vanuit hoge bomen zangvogels tussen de kruiden. Fruit dat in de herfst op de grond ligt te rotten, trekt wespen die in die periode van het jaar steeds minder vliegen en nectar kunnen vinden om van te leven.

Zo willen we het ook. Uiteindelijk moeten de wisselwerkingen ervoor zorgen dat wij in VoedselBos BuitenZinnig vrijwel niet meer in hoeven te grijpen.

Meer berichten