Het Zwarte Zwaantje lag vroeger in de Maashaven te Rotterdam. (Foto: collectie van Steunpunt Binnenvaart)
Het Zwarte Zwaantje lag vroeger in de Maashaven te Rotterdam. (Foto: collectie van Steunpunt Binnenvaart)

Dordtse belangstelling voor drijvende speeltuin

Dordrecht - Leefwerf De Biesbosch wil een drijvende speeltuin naar Dordrecht halen. Volgens initiatiefnemer Elio Barone ligt het vaartuig nu bij een sloper. Die is bereid nog even te wachten totdat duidelijk is of het schip een nieuwe toekomst krijgt in Dordrecht.

Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch heeft als doel de werelden van land en water te verbinden. Daarom is het nodig om een openbaar toegankelijk drijvend park tussen de vijf historische schepen in de Zuidelijke Insteekhaven te creëren. Als onderdeel van het drijvende park is Stichting Leefwerf De Biesbosch van plan het voormalige speeltuinschip het Zwarte Zwaantje aan te schaffen.

Het Zwarte Zwaantje is in 1933 te water gelaten als stoompont Gorinchem V. Decennia heeft dit speeltuinschip in de Maashaven in Rotterdam gelegen. Het diende daar als 'schoolplein' van de Zwarte Zwaan, waar op één van de dekken een school voor varende kleuters was gevestigd.

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar besloten dat het speeltuinschip daar weg moest. Daardoor is dit unieke speeltuinschip bij de scheepssloperij terecht gekomen.
"Het zou zonde zijn dat dit speeltuinschip met haar rijke cultuurhistorie gesloopt zou worden. Scheepssloperij Stolk's Handelsonderneming B.V. deelt deze mening en is bereid de sloop van dit unieke varend erfgoed nog even uit te stellen, tot er duidelijk is of de gemeente Dordrecht verder wil met dit burgerinitiatief. Op 20 februari moet duidelijk worden of de gemeenteraad bereid is de noodzakelijke financiële en juridische garanties aan Stichting Leefwerf De Biesbosch te bieden", legt Elio Barone uit.

Stichting Leefwerf De Biesbosch wil daarna direct beginnen om met de (toekomstige) bewoners van de Stadswerven de inrichting van het drijvende park vorm te geven. Mogelijke partners hierbij zijn Urban Green, Recycled Park en EcoShape. Deze partijen willen natuur integreren in waterbouw, zodat er een drijvende groene oase ontstaat tussen de historische schepen.

Meer berichten