Foto: Ferry

sbo `Het Kompas` op de griezeltoer


Op dinsdag 6 februari kreeg groep zeven van sbo Het Kompas de schrijver Tjerk Noordraven op bezoek. `Het Kompas` is namelijk ingegaan op een nieuw aanbod van het CED (Centrum Educatieve Dienstverlening). Mede daardoor is er een nieuwe vorm voor het technisch lezen gerealiseerd. Genaamd LIST ( Lezen IS Top). De school is nu bezig om de leesmotivatie en leesbeleving te stimuleren. Daardoor neemt de leesvaardigheid ook toe. Door schrijvers uit te nodigen krijgen de kinderen nog meer motivatie om te gaan lezen. De school maakt ook gebruik van het kinderzwerfboek station.

Door: Ferry Visser

Schrijversbezoek op school
Groep 6/7 is er helemaal klaar voor! Op een tafel stalt Tjerk zijn meegebrachte spulletjes. Het kan er nog maar net bij, want ook de kinderen brachten griezelige attributen mee. Als de kinderboekenschrijver zich heeft voorgesteld begint de lezing. De kinderen waren allemaal geïnteresseerd in de glazen potjes met “monsters”. Nadat Tjerk een stukje had voorgelezen uit het eerste boek van de serie `De engste serie ooit`. kwamen de vragen. Hij stond verbaasd over zoveel vragen, maar vooral ook over de kennis van de griezelige boeken en beesten.
Daarna werden Tjerk’s ‘huisdieren` één voor één voorgesteld. De kinderen wisten nog niet zoveel over vleermuizen. Dat het beestje bijvoorbeeld iedere nacht zijn eigen lichaamsgewicht moet eten, was nieuw en ook dat ze spinnen, motjes en vliegjes aten. Maar het woord “echolocatie” kwam toch echt uit de groep!
Tjerk draagt de hele dag zijn `vleerhond` op zijn schouder. Dit beest kan in tegenstelling tot de vleermuis heel goed zien. Eet geen insecten, maar fruit. Tijdens de lezing wordt de `hond` regelmatig door Tjerk geknuffeld.

Even plagen
De kinderen wisten dat Tjerk een hekel had aan uien en hadden voor de grap ook een tweetal uien naast de knoflook op de griezeltafel neergelegd. Toen Tjerk een vleermuizen schedel wilde pakken schrok hij en speelde het spel mee. De uien werden maar snel uit de klas gehaald.
Het schedeltje van de vleermuis maakte ook veel indruk. Wat heeft zo’n beestje vlijmscherpe tanden!

Vampiers
Het werd al snel duidelijk dat een vampier geen geheimen meer heeft. Binnen de kortst mogelijke tijd kwamen de signalementen. “Kan niet tegen licht”, “Heeft geen spiegelbeeld”, “Drinkt bloed”, “Heeft rode ogen”, “Houdt niet van knoflook”.

Daarna vertelt Tjerk twee verhaaltjes over Transsylvanië en opper-vampier graaf Dracula. Vooral het laatste verhaal over het offeren van het oudste kind maakte indruk. Wat waren de kinderen opgelucht toen zij hoorden dat dit alleen in Roemenië kon voorkomen.

Vogelspinnen en schorpioenen
Toen Tjerk de opgezette vogelspinnen pakte ging juf Neeltje toch maar even naar de gang. De twee beesten zagen er - net als de schorpioen - er best eng uit! Ook deze beesten komen in de verhalen terug en daarom neemt Tjerk ze altijd gezellig mee `op reis`.

Vakantieverhaal
Een vakantie met vrienden in Frankrijk, een oud kerkhof, monniken, een geheimzinnige foto en een mensenbot, waren de `ingrediënten` voor weer een spannend verhaal. Vooral ook, omdat de geheimzinnige foto gewist moest worden. Het was dus een verhaal dat je maar gewoon moest geloven. Als je goed op de groepsselfie kijkt - zie foto’s onderaan - , zie je toch iets vreemds.

Vooraf hadden de kinderen hun vragen op papier gezet. De meeste vragen werden tijdens de lezing beantwoord. Toch was het voor de kinderen niet voldoende. Ze wilden hun zelf beleefde griezelverhalen ook wel kwijt. Er was geen houden meer aan! Tjerk’s zijn tijd zat er na 50 minuten op en daarom werd besloten dat de groep zelf maar een griezelboek zou gaan schrijven.
Het laatste woord was van Tjerk. Hij las nog een klein stukje voor uit zijn laatste boek `De Transsylvanië Express` en vertelde tot slot dat in juli zijn derde boek zal verschijnen. “Die gaan we kopen hè juf!” Daarna restte er nog maar één ding, een geweldig applaus voor Tjerk!


Wie is Tjerk Noordraven
Tjerk werd in 1987 geboren, doorliep de verplichte scholen en werkte vervolgens in een circus, als plantenwatergever, landmeter, nachtwaker en redacteur van boeken. `Het nieuwe spookhuis` en zijn allernieuwste boek `De Transsylvanië Express` (2018) horen, zoals hij zelf zegt, bij “De engste serie ooit”. Hij noemt zelf zijn boeken kinderhorror, maar zijn uitgever noemt ze griezelboeken. Zag ooit een geest op een kerkhof in Frankrijk. Sindsdien zit hij graag tussen de zerken. Zijn huis staat vol met vleermuizen op sterkwater. Hij schrijft bijna elke dag, behalve als hij de avond van tevoren knoflook heeft gegeten. Dan heeft hij vreemd genoeg nooit inspiratie. Zijn boeken gaan over vriendschap, zelfvertrouwen en vrijheid, en passen daarom uitstekend bij het thema van de Kinderboekenweek 2018: vriendschap.

`Ditjes en datjes`
Tjerk viert zijn verjaardag altijd een half jaar later. Zijn `huisdieren`, zoals de vleermuizen op sterkwater en opgezette vogelspinnen zijn dood maar hebben wel een naam. Tjerk heeft geen hobby’s, hij schrijft alleen. Het woord “ui” is al voldoende om hem te laten huilen. Hij heeft ongeveer 4 maanden nodig om een nieuw boek te schrijven. Op zaterdag eet hij in ieder geval nooit knoflook. De dag er op kan hij namelijk nooit schrijven. De zondag is dus zijn favorieten schrijfdag. Hij is geen vampier, zijn oren zijn namelijk mooi gevormd en niet puntig. Op zijn schrijftafel ligt een echt mensenbot dat uit een graf komt.

De engste website ooit!
Op de leuke website http://engsteserieooit.nl beschrijft Tjerk zich zelf in dertien punten en vertelt ook over de personages in zijn boeken. Er zijn tips voor een griezelspreekbeurt Maar je kunt ook via “FUN” meedoen aan een aantal quizzen over griezelzaken.TECHNISCH LEZEN

Waarom LIST ?
De oude technisch leesles was vaak saai en niet motiverend. Door LIST is er een creatief, rijk, inspirerend aanbod waarbij de leerkracht vanuit motivatie het aanbod doet. Nu kunnen zwakke lezers aangeven dat zij graag moeilijkere boeken willen. `Lezen is weer een feest!`

In de leeshoek van de klas bevinden zich nu actuele boeken, maar ook strips en informatie boeken. Vroeger had een leerling één boek in zijn/haar kastje, nu wel drie!
De kinderen hebben ook een vrije keuze, worden vanaf groep 5 ook niet meer ingedeeld op AVI niveau, mogen zelf boeken aanschaffen tijdens de bezoeken aan de Dordtse kinderboekenwinkel De Giraffe.

Kinderzwerfboek station
Hier kun je ook je eigen kinderboek brengen zodat een ander kind het kan lezen en er zijn zwerfstickers om je boek om te toveren tot een zwerfboek! Je herkent deze stations aan de poster. Dordrecht heeft vier van dit soort stations. Je kunt “boeken zwerven” in het Stayokay op de Staart, bij het sbo Het Kompas, bij Den Witten Haen in het Centrum en bij het kindercentrum Ratjedoe in Stadspolders.

Het succes van LIST
In januari 2018 kreeg de school het bewijs dat het een juiste keuze had gemaakt. Uit de opbrengstanalyse bleek dat 71% van de leerlingen nu al de einddoelstelling voor juli 2018 heeft behaald.

Meer berichten