IJsbreker Siberië in de Dordtse Kil. (foto uit het besproken boek)
IJsbreker Siberië in de Dordtse Kil. (foto uit het besproken boek)

IJskoude nostalgie in 'De Beer en Koning Winter'

Regio – Voor wie terugverlangt naar de ouderwetse strenge winters van vroeger, heeft Arie Pieters een boekje samengesteld. In 'De Beer en Koning Winter' gaan de lezers terug naar de tijd dat er nog 'echte winters' waren.

Het was de tijd dat ijsbrekers nodig waren om rivieren bevaarbaar te houden. Een tijd ook dat mensen zich met de auto op het ijs waagden en de warmte in huis nog afkomstig was van de kolenkachel.

De kolenboer kwam aan huis en ijspret was niet alleen schaatsen, maar ook priksleewedstrijden op bevroren rivieren.

De rode draad in dit boekje is Stoomsleper (én ijsbreker) Siberië. De meest indrukwekkende stoomsleper van zijn tijd. We varen mee met 'de Beer van Rotterdam' over onder anderen een bevroren Oude Maas en Dordtse Kil.

Het boek bevat zestig zwart-wit foto's, merendeels van de winter van 1928-1929, maar ook van die van 1963. Het zijn foto's van plaatsen als 's-Gravendeel, Dordtse Kil, Dordrecht, Schenkeldijk, de Oude Maas, Rotterdam. Maar ook oude advertenties uit de tijd van de kolenboer hebben een plekje gekregen in dit boekje.

'De Beer en Koning Winter' (75 pagina's, ISBN: 9789463679329) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Verkoopprijs: €12.99 . Het is ook te koop via de bekende online boekwinkels en te bestellen in de reguliere boekhandel.

Meer berichten