Gerard van den Houten verdiept in archiefstukken. Hij wil een mooi, dik boek maken over FC Dordrecht. (foto: Elisa Kuster)
Gerard van den Houten verdiept in archiefstukken. Hij wil een mooi, dik boek maken over FC Dordrecht. (foto: Elisa Kuster)

Aftrap jubileumboek FC Dordrecht

Dordrecht - Gerard van den Houten is al decennialang supporter van FC Dordrecht en houdt zich al jaren bezig om alles van de club digitaal vast te leggen. Krantenknipsels, foto's, films, wedstrijdshirts alles wat maar met de club te maken heeft wordt door hem op één of andere manier gedigitaliseerd. Een hobby waar menig voetballiefhebber profijt van heeft, hij deelt zijn archief graag met de buitenwereld. Zo graag dat hij een start heeft gemaakt aan een jubileumboek over 50 jaar FC Dordrecht.

door Elisa Kuster

'Als alles goed gaat bestaat de club in 2022 vijftig jaar. Dat lijkt nog heel ver weg maar er gaat heel veel tijd in zitten. De statistieken, de verhalen van spelers en supporters en alles wat erbij komt kijken om een boek samen te stellen. Om het goed aan te pakken kan je maar beter op tijd beginnen.' En waar beter te beginnen dan in de rijke geschiedenis van de club.


Met Gerard ging ik mee naar het stadsarchief op het Hof om op zoek te gaan naar materiaal en aanknopingspunten uit de clubgeschiedenis. 'Via spelers en supporters heb ik al veel plakboeken kunnen digitaliseren maar in het archief zijn weer andere bijzondere documenten in te zien.' Hij bladert in een dik dossier met gemeentestukken en begrotingen. 'Moet je kijken, de salarissen van de spelers staan er zelfs in, dat was ook geen vetpot.'

Adviesbureau


Gerard is in het dagelijks leven consultant met een eigen adviesbureau, waar hij regelmatig ook sportorganisaties adviseert. Zijn werk en hobby combineren dus goed samen en dat is te zien als hij uit zijn tas een map haalt. In de map heeft hij een stappenplan zitten over het jubileumboek. Niet alleen wat er in moet komen te staan maar ook de uitvoering.

'Voor mij is het waardevol om de clubgeschiedenis in één boek vast te leggen met alle hoogte- en dieptepunten die door direct betrokkenen worden omschreven. Het liefst zou ik een groot dik boek maken met veel beeldmateriaal, er zijn zulke mooie foto's om te laten zien. Het is de bedoeling dat het een boek wordt voor alle voetballiefhebbers, niet alleen voor FC Dordrecht supporters. Uiteraard ga ik aan de slag om de statistieken compleet te krijgen maar ook bijzondere verhalen van spelers en supporters komen aan bod. Dat moeten verhalen worden die voor iedereen leuk zijn om te lezen.'

Tips?


Heeft u nog tips, verhalen of bijzonder materiaal voor Gerard van den Houten?
U kunt hem mailen via fcdordrecht@woodsport.nl

Meer berichten