Joop Hartman deze keer als middelpunt van een media-spektakel. (Foto Don Fredo)
Joop Hartman deze keer als middelpunt van een media-spektakel. (Foto Don Fredo) (Foto: Don Fredo)

Eindelijk nummer 3000 voor scheidsrechter Joop

Nu de winter de witte vlag heeft gehesen en het amateurvoetbal niet meer met afgelastingen wordt geconfronteerd, is het Joop Hartman gelukt een wel heel bijzondere prestatie neer te zetten. Vandaag floot de Dordtse scheidsrechter dan eindelijk zijn 3000ste (!) officiële wedstrijd.

Door Fred van Dongen

Dordrecht – Tot hun grote verbazing zagen de jeugdspelers onder 17 jaar van RCD en IFC vanmiddag hun competitiewedstrijd in Dordrecht uitgroeien tot een media-spektakel. Cameraploegen van TV Rijnmond en SBS, fotografen en verslaggevers volgden het duel.

Dat allemaal ter ere van hun scheidsrechter-van-de-dag, de 80-jarige die-hard Joop Hartman die jarenlang in de top van het zaterdagvoetbal floot en het laatste decennium met veel plezier jeugdwedstrijden bij vooral Dordtse cubs leidt.

Aanvankelijk zou hij in december zijn 3000ste officiële wedstrijd fluiten. Een onverwachte knieblessure gevolgd door diverse afgelastingen wegens winterweer beletten Joop voorlopig die bijzondere mijlpaal te bereiken. Vooral die blessure deed hem ook geestelijk pijn. Zelden in zijn lange sportieve carrière moest hij afhaken door blessureleed. “Maar het was niet anders”, blikt Joop op deze heuglijke dag even terug. Begin februari bij de hervatting van de voetbalcompetitie na de traditionele winterstop functioneerde de geplaagde knie weer redelijk. “Heb toen wat oefenpotjes gefloten om te kijken of de knie het zou houden”.

Dat verliep goed. Twee weken geleden zou Joops derde ‘millennium’ dan eindelijk aanbreken met een jeugdpotje bij het Dordtse GSC ODS. Maar toen sloeg ineens de winter keihard toe: wedstrijd afgelast! “Heb die ochtend wel een oefenwedstrijdje gefloten maar de officiële teller bleef op 2999 staan”, aldus Joop. Van twijfel dat dit een duivels getal zou zijn en blijven, wilde de mentaal sterke tachtiger niets weten. “Dan nog maar even geduld opbrengen”.

Vandaag werd zijn volharden en volhouden dan eindelijk beloond. Als arbiter huldigde Joop in de voorbije halve eeuw dat hij scheidsrechterde altijd de filosofie ‘ik ben er voor de jongens. Als die ondanks het resultaat na afloop blij en tevreden zijn, heb ik ook een prima dag’.

Min of meer gedwongen moest hij vandaag dat altruïsme even opzij zetten. Drieduizend keer officieel de scheidsrechtersfluit hanteren is immers niet iets dat met grote regelmaat voorkomt.

De jeugdspelers van RCD en IFC fêteerden hem aan het begin met een erehaag en nog voor de aftrap kreeg hij van diverse zijden wat bloemboeketten en andere geschenkjes overhandigd. Dat laatste herhaalde zich na afloop. De Dordtse clubs waar Joop nog regelmatig jeugdwedstrijden fluit, hadden vertegenwoordigers naar het millenniumduel gestuurd. Met de nodige geschenken natuurlijk.

De KNVB die ongetwijfeld nog altijd zit te springen om vrijwilligers a la Joop ontbrak niet in de bijzondere rij van ‘huldigers’. De oud-voorzitter van het grote KNVB district Zuid I, Wim Veldhuis richtte lovende woorden tot de recordscheidsrechter. Wim toonde zich verguld dat Joop inmiddels ook is toegetreden tot de vereniging van het selecte gezelschap van mensen met een KNVB-onderscheiding. Ook de huidige regionale KNVB-ambassadeur Frans Schiereck nam deel aan de lofzang. Hij kon en passant ook nog genieten van de spelkwaliteiten van zijn kleinzoon die bij IFC speelde. Een bondsonderscheiding had hij niet meegenomen. Begrijpelijk want Joop is al geruime tijd drager van de gouden bondsspeld.

En oja, de wedstrijd eindigde in een 4-2 zege van RCD. Joop hield geheel in zijn stijl de kaarten op zak en toonde zich na afloop vooral blij omdat hij ‘en de jongens weer een leuke middag hadden meegemaakt’. Om en passant ook nog even apart op de foto te gaan met RCD’s nummer 10’ die twee keer fraai scoorde. Dat is, zeggen ze, Joop ten voeten uit.

Meer berichten
Shopbox