Michael de Jong. (foto: Facebook)
Michael de Jong. (foto: Facebook)

Bluesgitarist Michael de Jong overleden

Dordrecht - De in Dordrecht woonachtige bluesgitarist en singer-songwriter Michael de Jong is dit weekend in zijn slaap overleden. De Jong vestigde zich in 1993 na een leven vol seks, drugs en blues in de Dordtse Vogelbuurt waar hij volgens eigen zeggen 'eindelijk zijn rust vond'.

Als zoon van een Nederlandse vader en Franse moeder groeide hij op in de Verenigde Staten waar hij werd gegrepen door de muziek van Johnny Cash en gitaar leerde spelen.  Nadat hij op zijn achttiende zijn eerste band 'The Nightwalkers' begon speelde hij later met tal van artiesten zoals John Lee Hooker, Van Morisson, Jerry Garcia en Jimmy Reed. Hij keerde de Amerikaanse muziekindustrie de rug toe omdat het volgens hem teveel om geld draaide. Als voorstander van betaalbare muziek stelde hij via zijn website zijn muziek gratis ter beschikking.
De Jong was dankbaar dat Nederland hem had opgenomen en feitelijk zijn leven had gered, want het leven als muzikant had zijn tol geëist. Dankzij de Nederlandse gezondheidszorg wist hij HIV, Hepatitis C en kanker te overleven, hij zag zijn muziek daarom ook als een gebaar om iets terug te doen.
Afgelopen jaar kreeg De Jong nog een plekje in de Dutch Blues Hall of Fame vanwege zijn bijdrage aan de blues in Nederland.

De Jong is 72 jaar geworden.

Interviews en muziek kunt u teruglezen en terugluisteren via: www.michaeldejong.com

Meer berichten
Shopbox