Leo Jabaaij: 'We produceren en kopen steeds meer weggooirommel, waardoor er steeds meer afval komt.'(foto: Elisa Kuster)
Leo Jabaaij: 'We produceren en kopen steeds meer weggooirommel, waardoor er steeds meer afval komt.'(foto: Elisa Kuster)

Leo Jabaaij gunt alles een beter leven

Dordrecht - We gingen langs bij Leo Jabaaij, echtgenoot van Els en vader van dochter Shiva. Een Dordtenaar die zich inzet voor de medemens,  de natuur en voor de toekomst. "Ik heb altijd het gevoel gehad dat we niet zo door kunnen gaan met de aarde.''

door Elisa Kuster

Die bezorgdheid zorgde ervoor dat hij in 2014 besloot om zijn hart te volgen, hij ging zich inzetten voor een betere wereld. "Op televisie zag ik een item over het Repair Café, een initiatief van Martine Postma die de landelijke Stichting Repair Café heeft opgezet. Een plek waar mensen hun kapotte spullen kunnen brengen en waar vrijwilligers hun best doen om het te repareren.  Een idee waar ik me helemaal in kon vinden. We produceren en kopen steeds meer weggooirommel, waardoor er steeds meer afval komt. Niet alleen de productie verpest het milieu, ook het verbranden van al het overtollige. Met het Repair Café laten we zien dat je niet alles hoeft weg te gooien en laten we ook zien hoe we het repareren zodat mensen het thuis kunnen toepassen."

Sinds september 2014 wordt er elke derde zaterdag van de maand een Repair Café georganiseerd in Sta-Pal in het centrum van Dordrecht. Of het nou gaat om een strijkijzer of een fiets, een laptop of een radio, alles wat je zelf kunt dragen kan worden meegenomen voor reparatie. Vanaf de eerste keer was het zo'n succes dat er inmiddels ook in Sterrenburg, Wielwijk en Stadspolders Repair Café's worden georganiseerd. Zo is er dus iedere zaterdag van de maand een Repair Café in Dordrecht geopend.  "We hebben zo'n 25 vrijwilligers die zich inzetten om apparatuur te repareren. Fietsenmakers, elektriciens, mensen uit de ICT. Niet alleen voor de vrijwilligers is het leuk om met andere mensen in contact te komen, we merken dat de bezoekers het ook gezellig vinden. Naast dat het nuttig is, heeft het een sociaal aspect, we brengen mensen bij elkaar."
De idealen van Leo brachten hem ook bij de activiteiten voor de Partij voor de Dieren werkgroep Dordrecht. "We doen nog niet mee aan de Gemeenteraadsverkiezingen maar zijn wel bezig om de partij in Dordrecht goed neer te zetten. Zo hebben we kortgeleden met succes een zwerfvuil opruimactie georganiseerd en gaan we dit in de toekomst vaker doen. Onze werkgroep gaat een goede basis vormen om de volgende keer mee te kunnen doen in Dordrecht."

Voedsel


Leo zet zich ook in als vrijwilliger van het nog te realiseren Voedselbos en was de aflopen jaren vaste vrijwilliger bij Freegan Kitchen, een restaurant waar men wekelijks gratis veganistische maaltijden serveerde.  Deze maaltijden, die bereid worden van groente en fruit wat anders wordt weggegooid, kunnen nu afgehaald worden in de Vogelenbuurt (het Vogelnest). "Wat ik graag zou willen is dat mensen realiseren dat we genoeg hebben, dat we niet zomaar spullen of eten hoeven weggooien maar dat we alles kunnen delen."

Jeugd

Repair Cafe wil ook de jongere graag het nut van (leren) repareren laten inzien.
Laten zien dat repareren leuk is, kinderen hiervoor enthousiast maken en inzicht  geven in de mogelijkheden. Het Repair Café Dordrecht heeft een lespakket  aangeschaft zodat ze Repair café-lessen of workshops kunnen geven. Ze richten zich op kinderen van lagere scholen en/of kinderen op de Buitenschoolse Opvang (BSO's).  De bedoeling is dat de kinderen spullen van thuis meenemen die gerepareerd kunnen worden. RC-vrijwilligers met ieder hun specialiteit nemen de leerlingen onder hun hoede aan een tafel en de leerlingen wisselen na enige tijd van tafel om kennis te maken met een ander soort reparatie. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de leeftijd van de leerlingen en de moeilijkheidsgraad van de te repareren spullen. Graag doen ze hierbij een oproep aan lagere scholen en/of BSO's om zich aan te melden als ze hiervoor belangstelling hebben.
Interesse? Mail naar repaircafe.dordrecht@gmail.com   

Voor informatie over de Repair Café's:  www.facebook.com/repaircafedordrecht  of
www.repaircafe.nl

Meer berichten