Riny Buijs (links) is in zijn vrije tijd mentor van Wim Schaap. (foto: Elisa Kuster)
Riny Buijs (links) is in zijn vrije tijd mentor van Wim Schaap. (foto: Elisa Kuster)

Riny is een reddende engel

Dordrecht - Wanneer je door omstandigheden alleen komt te staan en niet in staat bent om belangrijke beslissingen te nemen dan zou je wensen dat je een engeltje op je schouder had die je kan helpen. Iemand die het beste met je voor heeft en ervoor zorgt dat je je geen zorgen hoeft te maken.

door Elisa Kuster

Riny Buijs is zo'n engel, hij maakte in 2013 kennis met Wim Schaap en is sindsdien zijn mentor. Maar hoe kwam hij erop om zich aan te melden voor dit vrijwilligerswerk?
"Via mijn werk had ik al kennis gemaakt met vrijwilligerswerk en ik wilde wat voor een ander doen. Toen mijn vader overleed bedacht ik dat ik de tijd die ik normaal gesproken aan mijn vader besteedde ook met vrijwilligerswerk kon invullen. Via mijn werkgever hoorde ik over het mentorschap, dat leek me iets voor mij."

Een mentor wordt gekoppeld aan een cliënt, die door een verstandelijke beperking of bijvoorbeeld dementie niet in staat is om praktische zaken te regelen of beslissingen te nemen.

Belangrijk is dat een mentor signalen opvangt van zijn cliënt die niet altijd duidelijk kan maken wat hem of haar dwarszit. Daarna is het een kwestie van regelen.

Als voorbeeld noemt Riny de verhuizing van Wim. Hij woont sinds kort in zijn eigen kamer in het Dijckhuis waar hij het prima naar zijn zin heeft. Daar gaan de dingen echter anders dan dat hij gewend was en dus ging Riny met de verzorgden in gesprek om de aanpassingsproblemen te bespreken. Soms is het signaal al bekend en kan het uitgelegd worden of is er al actie ondernomen. Als dat niet zo is gaan we in gesprek om een oplossing te vinden. Over de financiën ga ik niet, dat doet de aangestelde bewindvoerder. Het spreekt vanzelf dat ik die ook regelmatig spreek, aan alles hangt tenslotte ook een kostenplaatje."

Gemiddeld is Riny een paar uur per week bezig om het leven van Wim te veraangenamen. Dit tot grote tevredenheid van Wim. Hij is blij dat Riny hem helpt én dat hij af en toe samen met hem naar FC Dordrecht kan gaan. Want naast het drummen bij zijn muziekkorps is Wim ook dol op voetbal kijken. "Als vrijwilliger krijg je niet betaald voor je werk maar wanneer Wim zegt dat-ie blij met me is, dan doet me dat goed. Ik vind het fijn om er voor hem te kunnen zijn."

Wilt u ook iets voor iemand betekenen? Er zijn nog veel mensen zoals Wim die een mentor kunnen gebruiken. Meer informatie vindt u op:

www.mentorschap.nl

Meer berichten