Visarenden broeden pas sinds 2016 in ons land. (foto: Thomas van der Es)
Visarenden broeden pas sinds 2016 in ons land. (foto: Thomas van der Es)

Thomas van der Es: 'Welkom terug visarend!'

Dordrecht - Eindelijk waren daar de verlossende woorden op de whats-app groep van vogelaars in de Biesbosch. Een visarend bij het boomnest. DE vogel is terug.

door Thomas van der Es

Een zucht van verlichting. Want de visarenden hielden ons de afgelopen weken in spanning. Want in 2017 keerde de vogels nog terug op 28 maart. In 2017 zelfs een vogel op 27 maart. Dit jaar lieten ze langer op zich wachten.

Op 4 april was het zover. Later die avond van krijg ik een filmpje te zien van twee vogels rondom de hoogspanningsmast dieper in de Brabantse Biesbosch. Tegenwoordig wachten we vier adulte vogels op in het voorjaar. Twee paren, waarvan er één stel een boomnest gebruikt en een ander een mastnest ( op 94 meter hoogte!)

Op vrijdag 6 april besluit ik om met de dienstboot en een aantal studenten, een blik te werpen op de masten. Er staat een harde zuidoostenwind. Om de zoveel tijd passeert een boerenzwaluw. De wind voelt op sommige momenten als een warme föhn. Heerlijk.

Als we bij de mast aankomen ontdek ik een visarend. De vogel zit in de harde zuidoostenwind op vierennegentig meter hoogte rustend een vis uit elkaar te trekken. Mooi!

Het lijkt toch weer allemaal goed te komen. Toch is dat best even spannend, want visarenden zijn zeer zeldzame broedvogels in Nederland. Ze broeden pas sinds 2016 in ons land! In 2017 kwam er een tweede paar bij, eveneens in de Biesbosch.

In tegenstelling tot de majestueuze zeearenden overwinteren visarenden in West-Tropisch Afrika. Een lange tocht die niet zonder gevaar is. Illegale jacht of een zandstorm, er kan van alles gebeuren.

Er lijken dus in ieder weer visarenden terug. Wie is wie blijft nog even de vraag, maar het begin is er. De komende weken zal duidelijk worden of er weer gebroed gaat worden.

Uiteraard probeer ik tussen allerlei klusjes door het wel en wee van de arenden weer op afstand te volgen. Ik ben benieuwd!

Meer berichten