(foto: Nico Janssen)
(foto: Nico Janssen)

Dordtenaar van de Week: Marlyn

Dordrecht - Marleen Biemans doet mee aan het televisieprogramma Topper Gezocht! Het SBS-programma brengt haar in een klap de roem waar veel startende musici van dromen. Maar Marleen was voor die tijd al redelijk bekend. Ze treedt als zangeres Marlyn al jaren op door het hele land en wordt zo vaak gevraagd dat ze bijna fulltime aan het werk is. Op de een of andere manier is haar bekendheid in Dordrecht  wat achtergebleven. Terwijl ze er toch bijna haar hele leven woont. De meeste Dordtenaren moesten van de televisie leren dat ze een topper als stadgenoot hebben. Naast haar optredens geeft ze ook les in het Energiehuis.

door Caty Groen

"Ik kan helaas weinig zeggen over de uitslag van de wedstrijd", zegt Marleen. "Wel dat alle afleveringen inmiddels zijn opgenomen, maar het programma loopt nog op televisie en dus heb ik een slot op mijn mond." De Toppers staan ieder jaar in de Amsterdam ArenA met het grootste meezingfeest van Nederland. Dit jaar zoeken ze een nieuwe Topper. René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit doen dat in de talentenjacht Topper Gezocht! Die nieuwe collega treed 25 en 26 mei op in de ArenA voor 65.000 mensen. Tijdens de tv-audities beslissen de Toppers wie er doorgaan. Irene Moors presenteert het programma.

"Er waren maar liefst zesduizend kandidaten", vertelt Marleen. "Daarvan gingen er achtenveertig door. Op zich is dat al iets om blij mee te zijn, vind ik. Ik ben in een soort roes terecht gekomen die nog steeds niet over is. Bij Talpa, de producent van het programma, is een leuk team dat iedere kandidaat helemaal in de watten legde. De sfeer daar is zo goed. Zelfs John de Mol kwam kijken tijdens opnames. Hij is erg aardig en had aandacht voor iedereen. We werden in opperbeste stemming klaargestoomd voor het programma."

Marleen houdt eigenlijk helemaal niet van wedstrijden. "Nummer één worden hangt af van zoveel factoren. En die hebben niet altijd alleen maar te maken met wie het mooist kan zingen. Maar de kans om hieraan mee te doen heb ik natuurlijk niet laten liggen. Het nummer This is My Life is me op het lijf geschreven en ik heb het met zoveel plezier gezongen. Zenuwachtig? Hoe kom je daar nu bij. Zodra ik een microfoon in mijn hand heb, valt alles van me af. Zelfs bij de Toppers."

De televisiecamera is Marleen niet onbekend. Vorig jaar deed ze mee aan Wie steelt mijn Show van Paul de Leeuw, maar haar carrière begon bij de Soundmixshow. Marlyn zingt graag werk van onder anderen Aretha Franklin en Adele, maar ook Nederlandstalig repertoire.

"Ik geniet van het succes, iedereen leeft enorm mee met de talentenjacht. Mijn ouders zijn trots op wat ik heb bereikt. Toen ik kind was heeft vooral mijn moeder het zingen gestimuleerd. En misschien heb ik het talent wel van opa Biemans. Hij was heel muzikaal en zong in een kerk op Aruba."

Marleen geeft tijdens ieder optreden honderd procent en meer. "Het maakt me niet uit of ik voor een zaal sta met duizenden mensen of tijdens een huiskamerconcert. Ik wil proberen met mijn stem mensen te raken, maar daarvoor moet je ook dichtbij staan en geen divagedrag vertonen. Ik ben te boeken via boekingsagenten, maar je kunt mij ook gewoon opbellen. Zo simpel is het. In het Energiehuis geef ik zangondersteuning. Die lessen zijn meestal een op een omdat het meer is dan alleen je stem trainen. Ik wil weten wie mijn cursist is, wat hem of haar beweegt en hoe ik kan helpen het beste uit iemand te halen."

Het succes is Marleen niet naar het hoofd gestegen. "Ik ben met beide benen op de grond gebleven, want de bubbel van succes kan zomaar weg zijn. Ik merk dat mensen me herkennen en dan niet met me durven praten, maar dan zeg ik: spreek me gewoon aan want dat vind ik juist hartstikke leuk."

Meer berichten