(foto: Kees-Jan van Overbeeke)
(foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Kim Busch naar EK zwemmen

DORDRECHT –  De tweede en derde week van april staat voor topzwemmers in het teken van Swim Cups in Den Haag en in Eindhoven. Tijdens deze toernooien worden startbewijzen behaald voor de Europese Kampioenschappen (EK) lange baan die 3 augustus in het Schotse Glasgow beginnen. De Dordtse Kim Busch heeft zich gekwalificeerd.

door Nanda van Heteren

Tijdens de Swim Cup in het Hofbad in Den Haag die van vrijdag 6 tot en met zondag 8 april plaatsvond, zijn in totaal twee wereldrecords verbeterd, zestien Nederlandse Records gesneuveld en hebben vijftien zwemmers een ticket bemachtigd voor de EK.

Kim Busch uit Dordrecht heeft zich tijdens het eerste officiële kwalificatie moment geplaatst op de 50 meter vlinder en het koninginnenummer, de 100 meter vrijeslag.

Vertrouwen


,,Tijdens de trainingen voelde het lekker, het zwemmen ging goed tijdens de race. Ik kon veel water pakken en gemakkelijk de laatste meters doorkomen." Zo omschrijft de topzwemster haar races. Haar persoonlijke records (pr's) waren al sneller dan de limieten, maar tijdens het kwalificatiemoment moet er alsnog onder de limieten gezwommen worden voor startbewijzen.


Op de 50 meter vlinderslag kijkt de Dordtse tevreden terug. ,,Ik voelde dat elke slag raak was, het voelde gewoon goed en lekker." Voor de 100 meter vrijeslag heeft ze nog wel een feedbackpuntje: ,,In de avondwedstrijd opende ik te langzaam, maar moet het juist hebben van een snelle opening. Dus aankomend weekend moet ik de eerste baan harder gaan en sneller keren en finishen."
Busch had van tevoren zin in het toernooi in Den Haag: ,,Omdat dit de eerste officiële kans is om een ticket te halen, had ik er veel zin in. Het toernooi was leuk, de sfeer was ook leuk en dat komt door het publiek. Ik hoop dat dat in Eindhoven weer het geval is."

Eindhoven

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 april vindt de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven plaats. Ook hier kunnen zwemmers zich kwalificeren voor de EK deze zomer. Busch komt uit op de 50- en 100 meter vrijeslag en de 50 meter vlinderslag.
De schapenkop moet bij de snelste vier Nederlandse zwemsters blijven op de 100 meter vrijeslag (nu derde) en bij de snelste twee op de 50 meter vlinderslag (nu eerste) om haar tickets te behouden. Ook hoopt Busch onder de EK-limiet van de 50 meter vrijeslag te komen. Deze staat 0,1 seconde onder haar pr. ,,Als alles klopt, dus goede start en snelle finish, dan zou dat zomaar kunnen lukken."

Meer berichten